Borr efter bergvärme satte punkt för Peterssons byggprojekt

Att borra efter bergvärme kan ge stora besparingar på elräkningen. Det var en anledning till att familjen Kristina och Jimmy Petersson valde den här energilösningen.

ANNONS
|

Det kostar en slant att ge sig ner under gräsrötterna. Fördelen är att det finns lysande förutsättningar att borra sig i berggrunden är särskilt god i Halland jämfört med bergsbefriade trakter som Skåne.

Jimmy och Kristina har lagt ner enormt mycket tid och jobb för att renovera huset på Per Lars väg i Rolfstorp. Det mesta är klart förutom lite småpill på vinden. Men som för de flesta småhusägarna tar projekten aldrig slut.

Slutpunkten för de nödvändiga projekten i husköpet var att leta nya energikällor. Elpannor och olja är inte längre alltid rimliga alternativ för de som har tid och ork att sjösätta effektiva energilösningar. Det kostar trots allt några kronor – även om banker är inte alltid lika välvilliga att låna pengar.

ANNONS

Sparar hundralappar

Det går att spara åtskilliga hundralappar i månaden på el och värme. När VP besöker Per Lars väg i Rolfstorp är det fullt pådrag bakom huset. Det borras för fullt och slutdestination är 140 meter ner i berget.

Sedan krävs tillstånd av kommunen för att borra. Tidigare borrning hade sparat in del efter den riktigt kalla perioden i vintras.

– Ja, jag tänkte på det.

Första kontakten med den lokala leverantören togs den 15 januari. Två månader tog processen.

– Det tog någon vecka för att få tillståndet, sedan ska borrkillarna få in det i sina scheman.

161 000 kostar kalaset, men i det kontraktet ingår extra utrustningar och kompletteringar.

Mycket av den här proceduren handlar om ett spännande lotteri. Ingen vill ha långt ner till berget. Har man otur finns det en djuphåla där man stöter på berget.

Många leverantörer av bergvärme gör upp kontrakt som ger ett antal fria meter ner till berget. Mellan berg och jordyta krävs foderrör som ser till att värme inte spiller ut i jord- och gruslagret. Och det är dyrt. Cirka 850 kronor per meter kostar den övre rördelen.

Jimmy och Kristina behöver borra 140 meter. Djupet beror på husets beskaffenhet och förbrukning. Elräkningen som tidigare stannat på cirka 30 000 om året kommer med stor säkerhet att justeras till en tredjedel av den ursprungliga summan. Och det känns och sparas in på några år och anläggningen som letar efter grundvattnet som håller en temperatur mellan sex och åtta grader. Om någon undrar kommer man i Sverige inte riktigt ner till klotets magma och geotermiska energi som på exempelvis Island. Den förhållandevis låga temperaturen räcker för att skapa energi. Hur det går till i detalj kan man läsa om någon annanstans.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS