Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bopriserna stiger i höjden igen – trots vårens orosmoln

Under någon månad i våras var oron påtaglig i fastighetsbranschen. Nu skjuter marknaden i höjden igen. Varbergs fastighetsmäklare tror sig veta orsaken.

Nojan visste inga gränser under en period i mars när pandemin slog till. Även om Varberg inte var särskilt hårt drabbad, så speglade sig fasorna i de värst drabbade regionerna över oss västsvenskar.

Hela kultur- och nöjesbranschen släcktes totalt. Idrottens elitklubbar blev också hårt drabbade. Det var väl egentligen bara hotellnäringen i Varberg som klarade sig undan exemplariskt bra. Varberg var en av städerna där hotellbeläggningen faktiskt ökade.

Och det där med att bo i Varberg tycks vara rätt så uppskattat. Bostadsmarknaden har kommit igång och ökar till nivåer som mäklarna knappt varit med om att nosa på tidigare.

Fritidshusen sticker i höjden och det är bra riv bland lägenheterna.

Träslövs terrass lanserades i vintras, bara någon månad innan oroligheterna i en hel värld sköljde över oss.

– Vi hade cirka tio lägenheter kvar. Efter sommaren kom en ketchupeffekt, men det var lite stilla när det där dök upp, säger Christian Werdin på Svensk Fastighetsförmedling.

Hur var det i mars och april när oron i samhället var större?

– Ingen kunde riktigt veta vad som skulle hända. Då såg vi en tydlig trend att det medförde en paus. Det är svårt även för oss att veta. Vi visste inte var vår marknad skulle ta vägen. Vi kan inte gör mer än att anpassa oss och förstå kunderna.

Visningarna påverkades.

– Visningarna blev inte färre än vanligt. Vi började med fler filmade visningar och samtidigt ha betydligt längre visningar med ett sällskap i taget. Man kan hålla en bättre kvalitet och har mer tid för var och en.

Priserna på bostäder i Varberg stiger. Sedan ett år har de ökat med nio procent. Det finns ett hack i kurvan i mars och april, sedan steg bostadspriserna i Varberg till nya höjdarnivåer i närheten av höjdarmånaden april 2019.

Mathias Larsson på Länsförsäkringar fastighet:

– Juli månad är normalt en lugn månad. Det slog rekord och vi blev månadens butik i hela Länsförsäkringar av 180. En hade otroliga siffror med 19 försäljningar.

Folk värderade kanske om sitt boende och framförallt semesterplanerna.

– Alla skulle vara hemma och ha semester hemma. Då började media vinkla om det att alla skulle ha fritidshus. Då blev det en hajp. Varberg har citykärnan så nära havet och folk tycker att det är en fantastisk stad att vara i.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här