Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marianne Schönning driver butiken Mocka of Sweden hemma på Getterön. Bild: Matilda Carlström
Marianne Schönning driver butiken Mocka of Sweden hemma på Getterön. Bild: Matilda Carlström

Bond-rulle inspirerade till mocka

Vad har en klädbutik på Getterön och en Bond-rulle från 80-talet gemensamt? Mocka!

Marianne Schönning stora intresse för sömnad, stil och mode startade tidigt i livet. Genom yrkeslivet har hon haft många strängar på sin lyra men det kreativa och ögat för det estetiska spinner som en röd tråd.

– Mamma sydde alltid allting. Det gjorde man ju på den tiden, det var nästan ingen som köpte kläder. Jag minns hur hon la ut alla tyger på golvet och klippte, säger hon.

När Marianne bara var 14 år gammal gick hennes mamma bort, och Marianne började sy sina egna kläder. Som 17-åring hade hon redan startat sitt första företag som dekoratör, och sedan dess har hon dekorerat otaliga skyltfönster och även föreläst som stilkonsult. I dag driver hon Mocka of Sweden ett stenkast från havet på Getterön. Som namnet antyder finns här ett stort utbud av mockakläder. Att det blev läderkläder har sin förklaring i en 80-talsrulle.

– Jag såg en James Bond-film med en tjej som hade en skinntopp med fransar och pärlor. Den var så jäkla snygg. Jag gick direkt till bensinmacken, köpte sämskinn och började sy linnen, säger hon.

När Marianne Schönning startade Mocka of Sweden hade hon en tydlig bild av målgruppen.

– Det var självklart yrkeskvinnan som ville jobba på samma nivå som mannen. Jag har alltid sytt sådant som ska passa en tjej på kontoret. För det första var jag själv mitt i det livet när jag var 40, och för det andra så var det ett sådant stiligt mode på den tiden, säger hon.

I egenskap av stilkonsult har hon både sågat och hyllat många kvinnors garderober.

– På 90-talet skulle alla gå och se om man var ”vinter”, ”vår”, ”sommar” eller ”höst” och se vilka färger man skulle klä sig i. Det var ju lite humbug det där. Men jag hade jobbat med kunder och färg i så många år, så jag var ganska duktig på det, säger hon.

Butiken Mocka of Sweden har Marianne drivit i både Kungsbacka och Stockholm, men sedan ett par år tillbaka ligger den i en lada i direkt anslutning till hemmet på Getterön.

– Jag ville inte ha det någon annanstans längre där jag snart skulle bli pensionär. Då ville jag ha det så nära som möjligt, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Mariannes stiltips:

1. Ha bra underkläder. Har du en jättetaskig bh spelar det ingen roll vad du har för blus, det är ändå kört.

2. Färga inte sönder håret i fel färg. Tvingas du färga om och färga om får du ett trött hår och det vill ingen ha.

3. Ett knep för att veta om verkligen passar i någonting: ställ dig framför spegeln, blunda, titta, blunda, tutta. Såg du dig själv eller såg du bara plagget? Du ska framhävas av plagget!

4. Prova igenom din garderob minst en gång om året.

5. Tänk efter när du handlar så att det passar till resten av garderoben.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här