Bois i Allsvenskan – boken om det ingen fick gå och se

Nyligen släpptes verket om Varbergs Bois premiärår i Allsvenskan. Errol Flysjö har sammanställt Bois i Allsvenskan.

ANNONS
|

Den före detta brandmannen Errol Flysjö har legat bakom flera böcker som skapats om det lokala idrottslivet. En bok om matcherna publiken aldrig fick se mer än på tv. Plötsligt är en bok om Varbergs Bois ett verk som skulle säljas långt utanför kommungränsen. Det finns gott om fanatiska fotbollshistoriker ute i landet.

Bois överraskade Sverige

Bois fotbollssäsong gjorde ett särskilt avtryck i Sverige efter fjolårets premiärsäsong som överraskande hela fotbollsnationen - utom tränaren Joakim Persson och en grupp på ett 30-tal spelare.

Boken är på 200 sidor och bjuder på massor av bilder som främst Bildbyrån har levererat från alla matcher under säsongen. Boken innehåller även delar om föreningens utveckling från de första åren fram till den klättringen från division 3 till Allsvenskan.

ANNONS

– Det är i stort sett en bilderbok med minst fyra sidor om varje match. Det är inget märkvärdigt.

Oavsett hur Flysjö bedömer det egna arbetet så är det en mycket snyggt redigerad minnesbok.

TV inte samma sak

Publiken stängdes ute från fjolårets säsong. Enbart funktionärer och press tilläts som bekant komma in på matcherna.

– Det kändes som att det här behövde dokumenteras, särskilt som ingen fick gå och se matcherna. Att se på tv är inte samma sak. Jag har inte heller kommit in där uppe.

Kommentarerna är därför till stor del hämtade från rapporterna som pressvärd Ludwig Bengtsson Backman sammanställt.

Du nämner att det är viktigt att dokumentera, Errol.

– Ja, det är ju min käpphäst. Intresset för Bois är stort i stan. Det finns ett latent intresse. Alla väntar på att få komma upp och titta på matcherna. Det är viktigt att få känna stämningen.

Ny årsbok på gång

Errol Flysjö har fler utgivningar på gång. Varberg Idrottshistoriska förening släpper i dagarna den elfte årgången av årsboken Varbergsidrott. Den blir på 300 sidor och är lämnad till tryckeriet.

– Föreningarna har insett att det finns ett behov av vad som händer i föreningarna. Man pratar om en historielöshet i samhället. Man bör kunna sin historia och det är väl samma med idrotten. Lite hum ska man ha om det som har hänt. Efter den här årsboken har vi producerat närmare 3 000 sidor. Det är rätt så mycket. Vi har problem att komma ut till alla. Föreningarnas verksamhet har dessutom i stort sett legat nere på grund av corona. Det här arbetet bygger mycket på kontakter som man inte har särskilt när vi är i riskgruppen allihop. I stort sett alla i redaktionen är 70 plus.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS