Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Bogserbåt har fått motorhaveri – stort räddningspådrag

En 25 meter lång bogserbåt fick på söndagsförmiddagen motorhaveri utanför Varbergs kust. I hårt väder deltog ett stort antal enheter i räddningsarbetet och efter många timmars arbete stod bogserbåten i säker hamn.

Det var vid 9-tiden på söndagen som rapporten om motorhaveriet på bogserbåten nådde Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral. Vid 12-tiden pågick räddningsarbetet fortfarande. Då befann sig den 25 meter långa båten 2 200 meter väster om Fästningen i Varberg.

– Det är en bogserbåt på 25 meter som har fått motorhaveri. Den har fått svårt att få ankaret att fästa på grund av det hårda vädret, berättar Anders Lännholm, räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Många enheter på plats

Två lotsbåtar och två helikoptrar samt ett par större båtar ingick vid lunchtid i räddningsarbetet. En tekniker och en ytbärgare har vinschats ner på bogserbåten.

– Kustbevakningen är på väg dit också med en större pjäs vi har också en större båt på väg dit. Det gäller att ha något som kan handskas med bogserbåten för det är en stor pjäs. Vi har tekniker ombord för att få i gång motorn, vilket hade det varit det bästa för alla.

Det hårda vädret försvårar arbetet.

– Det är grov sjö och blåser en del också. Det rullar så mycket nu, det är mycket gammal sjö så det är jävligt bökigt för dem där ute, säger Anders Lännholm.

Hur akut är läget?

– Det är ingen fara för liv, bedömer jag. Vi försöker få i gång motorn och få ankaret att fästa. Det är inte så långt från land och båten driver, men får vi inte i gång motorn får vi vinscha upp dem med helikoptern. Vi har mycket enheter på plats så ska säkert gå bra.

På bogserbåten befann sig tre besättningsmän.

Tekniker fick i gång motorn

Vid 13.30 kunde biträdande räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral Mats Rinman meddela att bogserbåten hade förts i land.

– Vår tekniker fick i gång maskinen ombord där och har nu gått in och ligger till kaj i Varbergs hamn. Räddningsresurserna följde honom in, berättar Mats Rinman.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här