Bockstensskolan kan få pris för sitt hälsoarbete

Hälsoglädje, arbete utifrån olika teman och hög puls. Nu är Bockstensskolan en av tio skolor i Sverige som kan få pris för sitt hälsofrämjande arbete.

ANNONS
|

Hallands Nyheter har tidigare skrivit om Bockstensskolan och deras satsning på hälsofrämjande arbete. Nu har skolan även blivit uppmärksammad nationellt. Som en av tio skolor i landet är man nominerad, av White Guide Junior, i kategorin årets PEP-skola. PEP är Prins Daniel och Kronprinsessan Viktorias projekt för att främja arbetet och kunskapen kring barn och ungas hälsa genom motion och rörelse. Ett tänk som genomsyrar arbetet på Bockstensskolan. Martin Enander är en av skolans två rektorer.

– Vi har under flera år jobbat med teorier om vad som händer i hjärnan vid fysisk aktivitet. Det här arbetet har legat till grund för hur vi arbetar med motion och hälsa, säger han.

ANNONS

De positiva resultaten av skolans arbete har inte bara visat sig i klassrummen. I enkäter som man genomför bland elever och målsmän har man också fått mycket positiv respons. Även boende i närområdet har uttryckt att det livar upp och att de blir glada över att se hur barn och vuxna motionerar till musik på skolgården. Skolan har också sett en stor minskning av antalet anmälningar om kränkningar mellan elever.

– Nu när vi har pedagogiskt styrd verksamhet för alla barn, under det som tidigare var förmiddagsrasten, fångar vi upp alla. Alla blir sedda och alla får vara med, säger Martin Enander.

Men hälsa är inte bara motion och rörelse. En viktig aspekt är också kosten. Något som också ligger till grund för nomineringen. Martin Enander lyfter fram det goda samarbete man har med skolmatspersonalen och deras bidrag med tips och idéer om hur de kan arbeta.

– Ett exempel är när vi hade bondens dag. Då hade vi lantbrukare är med maskiner och djur för att barnen ska få ett grepp om hela processen från fält till tallrik, säger han.

Om Bockstensskkolan vinner får de reda på den 15 september när alla vinnare redovisas men enligt Martin Enander är nomineringen ett pris i sig.

ANNONS

– Det är fantastiskt kul att vi som en av tio skolor i Sverige blir uppmärksammade och blir det mer än så är det bara en bonus, säger han.

ANNONS