Stängt. Krogen Black Pearl i centrala Varberg har varit stängd sedan i början av november. Anledningen är miljonskulder och ett indraget alkoholtillstånd.
Stängt. Krogen Black Pearl i centrala Varberg har varit stängd sedan i början av november. Anledningen är miljonskulder och ett indraget alkoholtillstånd.

Black Pearl är under utmätning

Kronofogden har gjort en bankutmätning på skuldsatta krogen Black Pearl. Det fanns drygt 10 000 kronor på kontot. Samtidigt rasslar det in nya skulder.

ANNONS
|

Hallands Nyheter berättade redan den 1 december om Black Pearls miljonskulder och indragna alkoholtillstånd.

Företaget har fram till den första februari på sig att visa upp en godkänd ekonomi för att alkoholtillståndet ska förnyas.

I samma veva som sprittillståndet drogs in så återkallade Skatteverket F-skattesedeln.

Skatteskulden är på över 1,2 miljoner kronor. Utöver det ligger elva enskilda ansökningar om betalningsföreläggande, skulder på väg för indrivning av Kronofogden.

– Vi kan inte börja arbeta med ansökningarna innan skulderna är fastställda. Det är blandade belopp, någon är på 80 000 kronor och det är från diverse kreditbolag, säger Kenneth Lindeberg, inspektör på kronofogdemyndigheten i Varberg och Halmstad.

ANNONS

Han ställer sig tveksam till att företaget ska kunna lösa sina skulder före den första februari.

– Det har inte gjorts några frivilliga betalningar sedan i augusti och vi har inte fått tag i ägarna.

Kronofogden har planerat ett besök på Black Pearl i mitten av februari och har meddelat ägaren via brev.

– Är inte ägaren där får vi kontakta hyresvärden så att vi blir insläppta. I värsta fall får vi kontakta en låssmed. Så in kommer vi alltid, det har vi rätt till.

Black Pearl har en skuld till Carlsberg på över två miljoner kronor, ett så kallat företagshypotek, en säkerhet med särskild förmånsrätt i företagets lösa egendom.

Det innebär att Kronofogden måste hitta tillgångar på över två miljoner för att kunna utmäta någonting.

Kronofogden räknar med att deras utredning om Black Pearl ska vara klar inom en månad.

Om det inte hittas tillgångar som täcker skulderna så kommer troligtvis Skatteverket att lämna in en konkursansökan till tingsrätten, som därefter kan försätta bolaget i konkurs.

– Eller så dyker det upp någon ny ägare med kapital. Jag vet inte eftersom jag inte varit i kontakt med ägarna, säger Kenneth Lindeberg.

Enligt en tidigare anställd har större delen av personalstyrkan inte fått ut sina löner sedan krogen stängde i november.

ANNONS

– Det är ingen som har sett röken av några som helst pengar, plus dricksen från i somras på cirka 50 000 kronor.

– De har verkligen lurat oss på väldigt mycket pengar. För min del är det omkring 60 000 kronor som de är skyldiga mig.

Personal har varit i kontakt med myndigheter för att ta reda på vad de kan göra för att få ut sina pengar.

– De har gett oss olika alternativ. Antingen kan vi försöka sätta dem i konkurs, och då får vi lönegaranti. Sedan vet jag att om vi stämmer dem eller gör polisanmälan så kan det skada företaget med tanke på alkoholtillståndet, det ska man helst inte ha när man driver en sådan verksamhet.

Hallands Nyheter har varit i kontakt med Black Pearls ägare Alan Mustafa som avböjer att kommentera.

ANNONS