Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Björn Friberg var en eldsjäl i Varbergs konstliv. Nu hedras han med en minnesutställning. Bild: Ulrika Ernström
Björn Friberg var en eldsjäl i Varbergs konstliv. Nu hedras han med en minnesutställning. Bild: Ulrika Ernström

Björn Friberg hyllas med minnesutställning

Den 5 mars i år avled galleristen och konstälskaren Björn Friberg. Nu hedras han med en minnesutställning på Tofta konstgalleri.

Björn Friberg öppnade Tofta konstgalleri 2007. 2016 startade han upp Varbergs konstklubb på nytt. Han låg också bakom de populära konstlördagarna i Varberg.

– Konst är ett intresse jag har haft sedan ungdomen. Jag hade ett galleri i Göteborg när jag var i 25-årsåldern som jag jobbade med på helgerna. Jag tycker om att skapa, inte målningar, men utställningar. Att göra en utställning som ger åskådarna en kick, som gör dem lyckliga när de ser det fina. Jag får en tillfredsställelse när jag ser att folk njuter av att se en utställning man har hängt, sa Björn Friberg i en intervju med Hallands Nyheter 2017.

Björn sålde Tofta konstgalleri till Vicky Ma och Jonny Nilsson 2014.

– Han var jättebra mot oss och var med mycket i början. Han visade hur man skulle hänga konst. Han var väldigt glad och öppen, men när det gällde hur konst ska hängas så var han bestämd av sig och ville ha det på sitt sätt, minns Jonny Nilsson.

När Björn Friberg dog i mars, så började Jonny och Vicky ganska snart att fundera på att hedra honom.

– Han har betytt mycket för konsten i Varberg, som jag vill säga mår bra i dag, säger Jonny Nilsson.

Planerna på en minnesutställning tog fart.

– Vi har alltid en samlingsutställning i november, redan i våras bestämde vi oss för att det skulle bli en minnesutställning, säger Jonny Nilsson.

Ett 20-tal utställare kommer att ställa ut. En av de mer namnkunniga är komikern och konstnären Peter Wahlbeck från Halmstad.

– Han sa ja direkt, han ställde ut här i somras och ville gärna komma tillbaka igen. Vi har försökt att välja konst som Björn hade uppskattat. Peter Wahlbeck vet jag var en av hans favoriter. Det blir en väldigt bra utställning, säger Jonny Nilsson.

Det blir inte enbart traditionell konst.

– Det blir fler roliga grejer, bland annat har vi en konstnär som gör transformationer av mässing av koppar, säger Jonny Nilsson.

Att det handlar om en minnesutställning till Björns minne kommer att synas.

– Vi kommer att ha lite pressutklipp och bakgrundshistoria om Björn, Tofta konstgalleri och vår resa här, säger Jonny Nilsson.

Utställningen börjar den 9 november och pågår till och med den 24:e.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Annika Edberg, Annlis Krüger, Anna Lovisa Gabrielsson, Gunnel Hillerström Bengtsson, Helena Gavois, Håkan Lindskog, Ingela Flory, Liselott Ullberg, Madeleine Fjärilsdotter, Maria Rask-Zilén, Notte Hedberg, Peter Wahlbeck, Ralph Thelander, Stefan Strandberg, Susanne Krés, Ulf Svensson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här