Ida Storm, Lotta Ottosson och Maggan Börjesson brukar efter varje resa till Tanzania bjuda in intresserade och berätta om projektet.
Ida Storm, Lotta Ottosson och Maggan Börjesson brukar efter varje resa till Tanzania bjuda in intresserade och berätta om projektet. Bild: Conny Bengtsson

Bistånd från Veddige mättar barn

Varje dag kan 320 barn i den lilla byn Mwakikonge i Tanzania äta sig mätta på gröt tack vare ett lovvärt biståndsprojekt som utgår från Veddige.

ANNONS

Bakom grötprojektet står Ida Storm, Lotta Ottosson och Maggan Börjesson. Sedan 2010 har de arbetat tillsammans med lärarna och eleverna för att ge barnen i massajbyn Mwakikonge en möjlighet till utbildning.

Det var för nio år sedan som Lottas systerdotter Ida Storm besökte Tanzania för första gången då hon hade praktik på skolan i Tanzania.

Skolan, som ligger på landsbygden, bestod då endast av ett klassrum och en lärare. Massajerna skickade med Ida en önskelista på saker som de behövde.

2011 fick Lotta Ottosson själv frågan om hon ville åka med.

– När vi var på skolan så var det många flickor som svimmade på eftermiddagarna. Snart förstod vi att det var på grund av näringsbrist.

ANNONS

Strax därefter startade Lotta, Ida och Maggan grötprojektet. En tallrik majsgröt gör att barnen orkar med en hel skoldag.

Men det är inte bara näring som grötprojektet finansierar. Bland annat har pengarna gått till skolbänkar, mängder av böcker, andra läromedel och leksaker.

– Vi har även byggt en ny skola och barnen har fått skoluniformer, säger Lotta Ottosson.

En 30 000 liter stor vattentank, samt tre mindre på 5 000 liter vardera, har också kommit på plats tack vare en sponsor.

– Vi såg dem första gången på plats nu när vi var nere i februari. Det är jättefint vatten som kommer ut. Problemet har varit att byborna har gått och hämtat vatten ur tankarna på kvällar och helger. Det är ju till för barnen i skolan så nu har tankarna låsts in i små burar. Förhoppningsvis får det vara i fred.

Hur har situationen förändrats för folket sedan projektet startade?

– Det har blivit bättre. Fast den här skolan ligger ju långt in i bushen och där finns inte mycket av bekvämligheter. Men byn har fått en vattenpost till exempel. Förutsättningarna har blivit bättre, men de är fortfarande fattiga.

Nyligen hölls två föreläsningar om grötprojektet i Veddige församlingshem där det visades bilder och bjöds på information om vad som händer på skolan.

ANNONS

– Totalt kom 110 personer och lyssnade. Det kommer mycket folk från Veddige med omnejd, men även från Kungsbacka. Det är viktigt för oss att det är total insyn och öppenhet, säger Lotta Ottosson.

Utmaningen är att projektet inte ska bli för stort.

– Vi måste hålla i pengarna. Just nu ser det bra ut men vi vet inte hur länge de räcker. Skolan har bland annat efterfrågat datorer, men det finns ingen elektricitet så i nuläget är det väldigt onödigt. Vi ska satsa på läromedel och att underhålla skolan med gröt, avslutar Lotta Ottosson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS