Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
”Kurserna i biodling har blivit jättepopulära. Vanligtvis har vi en kurs i biodling, nu har vi två och de är fullsatta med flera reserver. Jag tror att det beror på att det pratas mycket mer om vikten av bin och att det har rapporterats på nyheter om bidöden och så vidare”, säger Lena Svensson, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Varberg. Bild: Aline Lessner

Biodling och slöjd hett i höstens kursutbud

Höns som husdjur, hållbar matlagning eller slöjda en ölgås. Möjligheterna är många i studieförbudens kursutbud i höst. En av de stora trenderna är biodling.

Höst betyder nystart, så även för studiecirklarna. I höstens kursutbud från de stora studieförbuden i Varberg finns såväl flera klassiker som ett par nyheter.

– Bland nyheterna har vi tre matlagningskurser med Maria Zihammou – hållbar matlagning, vegetarisk matlagning och snabblagat. Vi har också en ny kurs i att slöjda ölgäss, ett gammalt dryckeskärl som vi använde på 1700- och 1800-talet och en kurs i grindvävning, säger Lena Svensson, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Varberg.

Slöjd, hantverk och hållbarhet trendar

Hon har märkt hur intresset för slöjd, hantverk och hållbarhetsfrågor har ökat.

– Kurserna i biodling har blivit jättepopulära. Vanligtvis har vi en kurs i biodling, nu har vi två och de är fullsatta med flera reserver. Jag tror att det beror på att det pratas mycket mer om vikten av bin och att det har rapporterats på nyheter om bidöden och så vidare, säger Lena Svensson.

Jesper Wiland, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan i Varberg, ser att trenderna går från det tekniska åt det mer kreativa hållet.

– Det är många som vill lära sig skriva och måla. Vi har haft enskilda kurser i musik länge, men en nyhet är att vi nu äntligen kunnat dra igång enskilda kurser även i trummor, säger han.

Vilka kurser blir snabbt fullbokade?

– Det är målarkurser, jägarexamen och motorsågskörkort, säger Jesper Wiland.

Han vill passa på att lite extra nämna föreläsningsturnén i samarbete med kommunen om att leva i ett destruktivt förhållande.

– Den har visat sig vara väldigt engagerade. Det är en som berättar om sitt destruktiva förhållande och hur hon tog sig ut det, och vi har kvinnojouren på plats för de som behöver hjälp, säger Jesper Wiland.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här