Bin ersätter kemikalier på kyrkogården

– Jag var rädd för att det skulle väcka anstöt att ha bin på kyrkogården, säger Fredrik Hallman, kyrkogårdschef vid Sankt Jörgens kyrkogård.

ANNONS
|

De första bikuporna kom på våren förra året. De tillhörde Varberg Energi som ville ställa ut några kupor som en del av ett arbete med hållbarhet och miljötänk.

– Vi tog kontakt med Varbergs biodlarförening för att se om vi kunde få hjälp av dem eftersom att ingen av oss kunde något om biodling och då fick vi kontakt med Jan Vastersson som var ordförande där, säger Emma Wrege, försäljningschef på Varberg Energi.

Jan Vastersson har sysslat med biodling i cirka tio år. Han berättar att det krävs en del utbildning för att kunna sköta en biodling.

– De frågade om jag visste något ställe som bina kunde vara på för de hade inte hittat några bra platser. Så körde jag förbi kyrkogården en gång och tänkte att det var så fint uppe på den platsen och den passade för bikupor, så jag frågade Fredrik Hallman om det gick bra och han nappade och tyckte det var jättebra, berättar Jan Vastersson.

ANNONS

I våras utökades biodlingen på kyrkogården.

– Vi fick en förfrågan från en änka till en man som var hobbybiodlare. Hon undrade om vi var intresserade av att ta över hennes avlidne mans bikupor så vi tackade ja, säger Fredrik Hallman.

Han har sett flera fördelar med att använda sig av så kallade nyttodjur på kyrkogården.

– De skadar inte växterna utan är i stället till nytta för dem. Eftersom vi har bin här så slipper vi behandla med kemikalier för bina äter upp lössen, säger han.

Nu har kyrkogården mellan 300 000 och 500 000 bin som sammanlagt kommer producera cirka 270 kilo honung.

Med rätt växter och ett rikt insektsliv blir skötseln av kyrkogården enklare och användandet av kemiska bekämpningsmedel kan minimeras.

– Mångfald föder ju mångfald så väljer vi rätt typer av perenna växter så lockar de dit vissa insekter som sprider pollen så man kan få en naturlig spridning. Det ger i sin tur nektar som i förlängningen kan ge honung, säger han.

Märks det stor skillnad på hur mycket löss ni hade innan och hur mycket ni har nu?

–Ja det är en stor positiv skillnad. Vi har en väldigt liten förekomst av löss idag jämfört med hur mycket vi hade innan. Och vi slipper använda bekämpningsmedel. Det blir en naturlig balans mellan bladlöss och det som växer här, säger Fredrik Hellman.

ANNONS

Kul om honungsbin

1.Bin är väldigt viktiga för natur och människor. Ungefär en tredjedel av maten vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar.

2. Om ett honungsbi hittar en bra nektarkälla så kommunicerar den detta till de andra bina genom en dans som berättar om riktning och avstånd.

3. De flesta honungsbin är arbetsbin som inte är fertila. De enda som är fertila är drottningen och drönarna. Drottningen parar sig bara en gång i livet. Drönarnas kön trillar av under parningen och sedan dör de.

4.Alla ägg är potentiella drottningar. Det som avgör vem som blir drottning är födan. De matas med en mer sockerrik diet.

ANNONS