STOCKHOLM  20160203Pärmar med räkningar och fakturor på kontorFoto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
STOCKHOLM 20160203Pärmar med räkningar och fakturor på kontorFoto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Bilimportörer dömda för bokföringsbrott

De båda män och en kvinna som bedrivit verksamhet med bilar för import och stått åtalade för grovt bokföringsbrott vid Varbergs tingsrätt döms samtliga för brott av normalgraden och till villkorlig dom.

ANNONS

Den 43-årige man som varit redovisningskonsult åt bolaget döms för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom med samhällstjänst.

Det samma gäller för den nu 44-årige man som var firmatecknare i det ena av de båda bolag rättegången handlat om.

Den 34-åriga kvinna som var firmatecknare i det andra bolaget döms för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter.

Åklagarens yrkande om näringsförbud ogillar tingsrätten i samtliga tre fall.

Tingsrätten anser det klart att de brister åklagaren åberopat avseende bokföringen förelegat.

De allvarligaste bristerna är att mottagare av stora kontantbelopp inte gått att identifiera och verifiera vid förmedling av utländska bilar.

ANNONS

Tingsrätten anser att den 34-åriga kvinnan – även om hennes roll i verksamheten varit begränsad – har ett ansvar som styrelseledamot i det ena bolaget. Bland annat borde hon bättre ha kontrollerat den 43-årige redovisningskonsultens arbete. Brottet ska dock ha skett av oaktsamhet.

Den 44-årige mannen har i båda bolagen haft en drivande roll, enligt tingsrättens dom som gör samma bedömning avseende honom: han borde bättre ha kontrollerat den 43-årige redovisningskonsultens arbete, särskilt mot bakgrund av de återkommande revisioner Skatteverket utförde.

Enligt tingsrättens dom står det klart att den 43-årige redovisningskonsulten haft en mer aktiv och operativ roll än vad en redovisningskonsult normalt har, bland annat då han skött olika myndighetskontakter åt bolaget. Han har sedan fortsatt sitt uppdrag med "insikt om de brister som förevarit" och därigenom åsidosatt bokföringslagen.

Tingsrätten anser dock att bristerna i bokföringen haft ringa betydelse för rörelsens resultat och dömer därför samtliga bokföringsbrott av normalgraden, istället för grovt brott som åklagaren yrkat.

Vice chefsåklagare Lars Lithner är nöjd med domen då samtliga tre fälls men funderar på att överklaga:

– Det beror lite på hur motparten väljer att agera. Ska fallet prövas igen är det lika bra att pröva hela fallet fullt ut igen.

43-åringens advokat Peter Edlund säger att det lutar åt ett överklagande:

ANNONS

– Vi har ännu inte bestämt om vi ska överklaga domen men det är sannolikt.

ANNONS