Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Arneson
Bild: Jonas Arneson

Bilder av Varberg – då och nu

Staden växer och Varberg förändras. HN har dykt ner i bildarkivet för de senaste 20 åren och hittat åtta platser där du säkert känner igen dig både i dåtid och nutid.

Lorensberg

Parkeringen i kvarteret Lorensberg, Kvantumparkeringen som den kallades i folkmun, var en grusparkering med betongräcken som skilde bilarna åt. Där parkerade många varbergare för att besöka Varbergs centrum eller handla på Kvantum.

2013 hölls invigningen av de fyra bostadshusen på Lorensberg. 160 bostadsrätter och ett parkeringshus med 468 parkeringsplatser för allmänheten.

Campus/Hamnplan

Campus Varberg invigdes 2003. 2008 gjordes en tillbyggnad mot havet och i dag läser cirka 1500 elever på Campus Varberg.

Mästaren och Kvarnliden

De senaste husen på Mästaren och Kvarnliden är alldeles nybyggda, och bygget har inte kunnat följas nära av så många varbergare då gatorna förbi varit avstängda. Byggnaden där EM-möbler och senare Bois-loppisen funnits (kvarteret Mästaren) har rivits och ersatts av bostadshus. Den trekantsformade parkeringen på kilen mittemot (Kvarnliden) där det också var återvinningscentral fick genomgå en marksanering eftersom det tidigare låg en mack på platsen.

Fästningsbadet

Fästningsbadets 3,75 meter höga hopptorn stod färdigt 2018. En solig sommardag kan det numer vara fullt med badare på det 2000 kvadratmeter stora soldäcket och en kö av modiga badare uppe på den höga bryggan.

Hamnkiosken/Hamnpaviljongen

Mången varbergare och tillrest turist har köpt en korv på Hamnkiosken, det lilla trähuset som låg på väg ut mot hamnplan fram till 2011. Då ersattes den med en modern byggnad med glasfasad och stor uteservering, Hamnpaviljongen. Där köper säkert många varbergare och turister korv eller hamburgare även i dag.

Gallerian

Galleria Trädgården i Varberg byggdes om och återinvigdes i september 2017. H&M utökade sin butik och Clas Ohlsson och Cubus flyttade in.

Västra Sörse

Bostadsområdet Västra Sörse byggdes på parkeringen till de befintliga längorna med lägenheter på Sörse. Husen, med 260 lägenheter, har blivit färdiga i etapper med inflyttning mellan 2019 och 2021.

Pingvinen

Den nya badanläggningen Pingvinen invigdes i september 2021. 2018, inför bygget av den nya simhallen revs Håstens simhall som tjänat ut efter 38 års tjänst. Namnet Pingvinen kom till genom en namntävling för allmänheten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här