Bilder av de bästa naturfotograferna ställs ut

I söndags startade den stora utställningen av naturbilder. Temat på fästningen är Vinnare och förlorare i svensk natur.

ANNONS

Du kan ha vilket mål som helst. En del kanske kommer för att se de vackra bilderna. Andra kanske bär med sig frågan: Vilka arter ökar och vilka försvinner i naturen? Behoven mättas.

Här får du se fantastiska fotografier från Sveriges främsta naturfotografer.

I en liten monter finns arkeologiska fynd av vinnare och förlorare. Här finns vildsvinsbetar och symboliska rester av utdöda garfågeln i form av keramik.

Den udda fågeln fanns en gång i Väröbacka. Arten utrotades 1844 efter en intensiv jakt.

Där har vi kontentan av utställningen. En art som är utrotad och en vinnare vildsvinet som knappt syntes i naturen bara för några årtionden sedan.

ANNONS

Under 1970-talet försvann många arter från svensk natur. Några befarade att exempelvis havsörnen var borta för gott. Som tur var fanns mänsklig hjälp.

– Det är svårare att hjälpa en art som berguv. Den vill ju ha levande föda, säger Bengt Christensen, en av de lokala fotograferna som har bidragit till utställningen.

Naturligtvis känner många till att naturen har en läkande förmåga. En kort stund i klorofyllen får blodtrycket att sänkas. Det understryker Bengt Christensen och Svenne Weidbo från Varbergs Fotoklubb som är med på ett hörn av utställningen. De pratar om naturens förtjänster.

– Bättre än så här kan man inte ha det. Det här är lika effektivt som medicinering, säger Svenne.

Det går att inspireras på fästningen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Tema: Fotoutställning: Vinnare och förlorare i svensk natur i samarbete med Naturfotograferna och Naturhistoriska riksmuseet

Arrangör: Hallands kulturhistoriska museum.

Plats: Rikssalen, fästningen.

Period: 15 september till 17 november.

ANNONS