Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bidraget till friförskolor ska utredas

Skolpolitikerna har gett förvaltningen i uppdrag att utreda ersättningen till de fristående förskolorna efter larm om att de fått det tuffare.

Flera fristående förskolor varnar för att de riskerar att gå omkull med den nya fördelningsmodellen som ger dem lägre ersättning.

Framför allt är det den sänkta ersättningen för deltidsbarn som slår hårt, men också att lokalersättningen inte räcker till.

Skolpolitikerna hade inte förutsett att den nya modellen skulle få sådana här konsekvenser och har gett förvaltningen i uppdrag att utreda anledningarna.

– Vi vill veta vad som ligger bakom deras upplevelse och har påtalat att det ska ske skyndsamt, säger Micael Åkesson (M), ordförande i bun.

I dag får de fristående förskolorna en lokalersättning som motsvarar den kostnad som kommunen har för sina lokaler. Enligt en rapport från förvaltningen till politikerna har de fristående ofta nyare och därmed dyrare lokaler än kommunen.

Men att kompensera de fristående för att de har en högre hyreskostnad stämmer inte överens med lagens krav på likvärdighet, slår rapporten fast.

Klarar kommunen att ta emot barn från fristående förskolor om de tvingas slå igen?

– Det är vi skyldiga att göra. Vi ska göra vad vi kan för att undvika att det blir så, samtidigt som vi måste hålla oss till de lagar som finns, säger Micael Åkesson och fortsätter:

– Men hur det här ska lösa sig har vi inget förslag på i dagsläget, vi avvaktar utredningen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här