Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsområdet Skogshill (rödvita områden på bilden) skulle ligga i sluttningarna nordost om Tångaberg. Men kommunen säger nej till idén. Bild: Dag Wohlén
Bostadsområdet Skogshill (rödvita områden på bilden) skulle ligga i sluttningarna nordost om Tångaberg. Men kommunen säger nej till idén. Bild: Dag Wohlén

Beslut i regeringen gör byggnadsnämnden i Varberg försiktig

Med regeringens beslut om Duveslätt färskt i minne säger byggnadsnämnden nu nej till uppåt hundra bostäder i Tångaberg.

2017 ansökte Dag Wohlén om en detaljplan för 80 till 100 bostäder norr om Tångaberg, öster om gamla E6. Han har tidigare bland annat byggt bostäder i Kärradal i det projekt som kallas Köpenhamns gård.

LÄS MER: Gårdsmiljö gillas av Arkitekturupproret

Ansökan blev liggande hos kommunen. Samtidigt pågick nämligen striden om Duveslättdetaljplanen. Den gällde bostadsbyggen på Årnäshalvön. Hallandskusten är ett riksintresse för det rörliga friluftslivet och ingår också i riksintresset för kust och skärgård. Det innebär att man inte får bygga några nya stora bostadsområden i kustområdet. Däremot får befintliga tätorter byggas ut. Kommunen ansåg att Årnäs var en tätort.

LÄS MER: Varbergs kommun gjorde fel som planerade i riksintresse

Men det gjorde inte staten. Förra året upphävde regeringen detaljplanen för Duveslätt. Kommunens planering stred mot riksintressena, slog regeringen fast.

Med detta i minne har byggnadsnämnden nu tagit upp ansökan om de 80 till 100 bostäderna utanför Tångaberg. Nämndens bedömning är att en detaljplan här förmodligen skulle falla på samma grepp som Duveslättplanen. Därför säger man nej.

Christian Persson (C) Bild: Annika Karlbom
Christian Persson (C) Bild: Annika Karlbom

– Alla vi i nämnden är egentligen jättepositiva, men vi tror att länsstyrelsen skulle säga nej till detta. Det här ligger nog inte tillräckligt nära Tångaberg för att kunna räknas dit. Det är tråkigt. Det hade varit bra med fler bostäder där, säger Christian Persson (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Dag Wohléns idé har stöd i kommunens fördjupade översiktsplan för den nordvästra delen av kommunen, men det anses inte hjälpa efter regeringens beslut.

Miljöprofil på området

Dag Wohlén kallar projektet för Skogshill. På sikt hade han tänkt en utbyggnad i tre etapper med uppåt 250 bostäder i blandade hustyper. Tanken är att området skulle ha solceller, bilfri boendemiljö, odlingslotter, tillgång till små elbilar för resor i närområdet, närhet till naturen och hus i en färgskala och form som skulle få dem att smälta in i naturen. De boende skulle nå busshållplatsen på gamla E6 med en kort promenad och få nära både till stan och den kommande järnvägsstationen i Väröbacka.

– Det här är ett nytt sätt att bygga och tänka. Här skulle alla generationer kunna bo och ta hand om varandra. Det här är något helt annat än villor på Årnäs så jag är faktiskt lite ledsen över det här beslutet, säger Dag Wohlén.

Ville fått saken prövad

Han tycker att nämnden kunde sagt ja. På så sätt hade han fått saken prövad hos länsstyrelsen.

– Jag ska lusläsa beslutet och prata med nämnden en gång till för att se om det finns något att göra, säger Dag Wohlén.

LÄS MER: Både chock och lättnad för Dag efter branden på Köpenhamnsgård

LÄS MER: Wohlén fick tid att rusta upp barndomshemmet i Kärradal

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här