Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Beskedet: Då stänger marinan

Sedan 70-talet har Marinabaren i Bua sett krögare komma och gå. I november tvingas nuvarande ägare Sam Hoang att stänga och nästa år är planen att riva byggnaden.

På 70-talet blomstrade Bua och inflyttade arbetare till Värö Bruk och Ringhals förändrade det lilla fiskeläget i grunden. Buabon Sigfrid Hermansson lät därför 1970 bygga marinan som då inhyste båtförsäljning, bensinstation och Marinabaren. Sedan dess har såval båtförsäljningen som bensinstationen lagts ner, men baren har överlevt och sett krögare komma och gå.

”Känts som mitt andra hem”

Bland tidigare ägare kan nämnas Höjland Fabricius och Göteborgskrögaren Ramazan Kinali. Men de senaste 17 åren är det Sam Hoang som har drivit restaurangen med asiatisk inriktning.

– Det har känts som mitt hem kan man säga. Jag har jobbat många timmar, ofta 14-15 timmar om dagen, säger han.

Den 30 november blir sista dagen som restaurangen hålls öppen. Kommunen har tidigare köpt upp fastigheten med målet att riva den och så småningom ge plats åt bostäder. I mars 2020 beräknas byggnaden rivas. Eftersom Sam Hoang tvingas stänga sin restaurang får han ett skadestånd på 1,3 miljoner kronor. Hans plan är nu att bo kvar med familjen i Bua och månadspendla till Nyköping för att starta restaurang där.

– Jag kommer att sakna marinan, och många har sagt ”vad ska vi göra nu när du slutar?”. Det finns ingenting kvar här – banken har stängt, marinan lägger ner, pressbyrån finns inte kvar, säger Sam Hoang.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här