Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Besiktningen av Getteröbron måste skjutas upp – igen

Slutbesiktningen av Getteröbron måste skjutas upp igen. Trafikverket hade räknat med att vara klara i mars – men dokumentationen från entreprenören dök aldrig upp.

Trafikverket skjuter återigen upp slutbesiktningen av den nya Getteröbron. Slutbesiktningen har fått vänta sedan en förbesiktning resulterade i en lång rad anmärkningar i augusti 2020 inför att bron skulle öppnas och trafiken skulle släppas på.

I det läget var det mycket bråttom att bli klar med bron så att den gamla Getteröbron kunde rivas som planerat i samband med att järnvägstrafiken låg nere.

Men nu trodde Trafikverket att det äntligen skulle vara dags – den 25 mars var det tänkt att en slutbesiktad bro skulle kunna överlämnas till Varbergs kommun. Men så blir inte fallet – besiktningen måste skjutas upp igen.

– I formell mening är det första gången som slutbesiktningen fått skjutas upp, vi har inte haft något spikat datum innan. De praktiska delarna är klara, men nu väntar vi på ritningar från entreprenören. Vi har sagt att vi vill ha dem 14 dagar innan slutbesiktningen, det har delvis att göra med att besiktningsmännen ska hinna läsa igenom handlingarna i tid, säger Trafikverkets projektledare Peter Lidemar.

Men handlingarna dök inte upp?

– De dök inte upp nej, det stämmer. Så nu väljer vi att skjuta upp besiktningen. Vi känner inte att vi behöver stressa med detta, säger Lidemar.

Hur länge slutbesiktningen skjuts upp är inte klart i nuläget.

I övrigt meddelar Peter Lidemar att tunnelprojektet nu går för full maskin.

– Det var redan på förhand tänkt att 2021–2022 skulle bli hektiska år och nu märks det verkligen att det händer mycket i projektet. Vi är i gång med gjutningen av betongtunneln (tråget) i norr, vilket är en milstolpe, och järnvägsarbetena vid godsbangården har också kommit i gång, säger Lidemar.

Förseningarna och problemen med Getteröbron har inte lett fram till någon tvist mellan Trafikverket och entreprenören eller mellan Trafikverket och kommunen. Trafikverket är ansvarigt för bygget av Getteröbron och har anlitat entreprenören Implenia för genomförandet. Bron kommer, när den är slutbesiktad och klar, att lämnas över till kommunen som då blir ansvarig för driften.

HN har erbjudit entreprenören Implenia att kommentera artikeln, men företaget har avstått.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här