Östergården 23 äldreboende
Östergården 23 äldreboende Bild: Annika Karlbom

Besöksförbud på äldreboenden i Varberg kvarstår

Socialförvaltningen ser just nu över möjligheterna att göra undantag från det rådande besöksförbudet inom den kommunala äldreomsorgen. Men något konkret besked finns inte och besöksförbudet i verksamheterna kvarstår.

ANNONS
|

Det finns inte längre någon smittspridning inom den kommunala äldreomsorgen i Varberg. I Falkenberg, där äldreboendena är konstaterade fria från coronaviruset, planerar socialförvaltningen vissa lättnader kring besöksförbuden. Men så långt har samma förvaltning i Varbergs kommun inte kommit.

– Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är de som står för det underlaget och det är ett beslut som regeringen har tagit. Vi följer också vad myndigheterna tar fram för rekommendationer vad gäller att göra undantag från besöksförbudet, men vi är inte riktigt framme där än, säger Anna-Lena Sellergren, socialchef.

Samtidigt pågår diskussioner kring hur besöksförbuden kan komma att regleras under hösten.

ANNONS

– Vi planerar för hur det kan komma att se ut till hösten när det inte är lika lätt att träffas utomhus och hålla avstånd med hjälp av plexiglas.

Smittoläget kan ändras snabbt

Enligt Sellergren har verksamheterna jobbat fram helt andra arbetssätt och rutiner i dag jämfört med tidigare, men menar att smittoläget kan ändras snabbt.

– Det finns ingen smittspridning i våra verksamheter, men vi har fortfarande en pandemi i landet och i världen som gör att vi måste fortsätta med fysisk distansering. De steg vi vidtar för lättnader måste balanseras och avvägas mot vilka risker vi utsätter våra kunder för.

Hur eventuella besök kan komma att se ut i höst, när plexiglas inte är en lika självklar lösning, kan förvaltningen inte lämna något besked om ännu.

– Vi diskuterar det men vi har inte någon färdig planering ännu. Det kräver avstämningar med övriga kommuner i Halland också, säger Anna-Lena Sellergren.

ANNONS