Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Bertil Svahn: ”Det kändes alltid lite ödesmättat”

Den 3-4 augusti är det internationella fyrdagen. I nästan hundra år har Krogstads fyr i Bua skänkt trygghet och riktning åt fiskare till sjöss.

Det finns något högtidligt över fyrar. I kulturen får de ofta stå som symbol för trygghet och vägvisare. De har en förmåga att framkalla inre bilder av den isolerade fyrvaktaren eller fiskaren på villovägar som äntligen ser land. Och så är de ofta placerade på vackra platser som är värda ett besök.

Bertil Svahn är en av runt 20 medlemmar i föreningen Båtfjordsfiskarna som består av fiskare från Bua och Videberg. De driver och förvaltar fyren med hjälp av Ringhals.

– Det är en speciell känsla med fyrar. Det handlar både om hur viktiga de har varit ur navigationssynpunkt och tanken på att det har bott folk på de flesta fyrar. Den moderna människan hade blivit tokig efter en vecka, säger han.

Fraktades med fiskebåt

Det var hamnmästaren som fyllde på gas i Krogstads fyr och det har därför aldrig bott någon fyrvaktare där, enligt Bertil Svahn. Han tillhör en andra generationens fiskare, och hans far mindes när fyren flyttades till sin nuvarande position.

– Den fraktades hit med fiskebåt från Falkenberg 1928, och släpades sedan upp hit av ren manskraft, säger han.

Som född och uppvuxen i Bua minns han ljudet som fyren brukade ge ifrån sig vid dimma. Utrustad med mistlur gav den ljudliga signaler vid dimma för att hjälpa folk på sjön att navigera efter hörsel i stället för syn.

– Vi som bodde här var ju vana, men det kändes alltid lite ödesmättat när man visste att det var folk på sjön. Då kunde ibland fiskarna här gå ut på stränderna och ropa in dem, säger han.

Använde sina sinnen

Krogstads fyr är fortfarande i bruk och till hjälp för fiskare och fartyg som transporterar kärnavfall från Ringhals. Trots att det i dag finns både ekolod och gps spelar alltså fyren fortfarande en roll.

– Alla de där tekniska grejerna kan visa fel. Men en fyr visar aldrig fel, säger Bertil Svahn.

Bertil Svahn minns berättelser från tidigare generationer fiskare, innan fyren hjälpte till med navigationen.

– De använde alla sina sinnen för att hitta rätt. Förutom kompass och klocka fick de gå efter sin syn, hörsel och lukt. Deras minnen måste ha varit oslagbara jämfört med våra, säger han.

Den internationella fyrdagen firas i år den 3-4 augusti (på vissa ställen den 17-18 augusti). Då håller en del av de maritima kulturarven öppet för visning, men inte Krogstads fyr.

– Det finns inte så mycket att visa i just den här sedan den elektrifierades, säger Bertil Svahn.

Kanske får man förära fyren med ett picknickbesök på egen hand i stället.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Internationella fyrdagen:

Svenska Fyrsällskapet arrangerar fyrdagen årligen. I år infaller den 3-4 augusti (i vissa fall 17-18 augusti). Då håller flera fyrar öppet för visning, dock ingen i Varberg.

Närmsta visningsfyrar är Bråten, Morups Tånge, Malö och Nidingen.

Mer info finns på www.fyr.org.