Du som bor i Varberg kommer från och med 2022 ingå i beredskapsplaneringen för ett radioaktivt utsläpp från Ringhals kärnkraftverk.
Du som bor i Varberg kommer från och med 2022 ingå i beredskapsplaneringen för ett radioaktivt utsläpp från Ringhals kärnkraftverk. Bild: Marie Hebelius Svahn

Beredskapen runt Ringhals växer till att omfatta 120 000 människor

Beredskapsplaneringen för ett radioaktivt utsläpp från Ringhals görs om i grunden. Beredskapszonen utökas kraftigt och kommer att omfatta 120 000 människor i stället för 25 000.

ANNONS
|

Skulle det ske ett utsläpp av radioaktiva ämnen vid Ringhals kärnkraftverk ska en krishantering för området utanför anläggningen kicka igång. Till sin hjälp har räddningsledaren en beredskapszon med en radie om 1,2 mil runt Ringhals.

Hushållen i zonen har speciella radioapparater som sänder VMA (viktigt meddelande till allmänheten) oavsett om radion är på från början eller inte. De har också jodtabletter att ta om räddningsledaren beordrar det.

Varbergsborna kan få äta jod

Men beredskapen håller på att göras om i grunden, efter initiativ från regeringen 2015. Från och med 1 januari 2022 kommer Ringhals ha två plus en zon: en inre beredskapszon med fem kilometers radie från kärnkraftverket, en yttre zon med 25 kilometers radie och därutöver en zon med 100 kilometers radie, som alltså sträcker sig nästan till Värnamo i östlig riktning. 25-kilometerszonen omfattar Kungsbacka och Varberg.

ANNONS

– I den inre zonen finns den största påverkan om det skulle bli ett utsläpp och där har vi en planering så vi mycket snabbt kan utrymma området. I den större zonen på 25 kilometer är det inte säkert att vi kommer behöva utrymma, för där ger inomhusvistelse ett bra skydd, säger Marcus Johansson som är kriskommunikatör vid Länsstyrelsen i Hallands län.

100-kilometerszonen är främst avsedd som mätområde för att spåra eventuellt nedfall från ett utsläpp.

– Skulle vi märka att det är väldigt mycket nedfall i områden där kan vi vidta skyddsåtgärder i de specifika områdena.

Det finns i huvudsak tre skyddsåtgärder som kan sättas in i händelse av en omfattande olycka: Inomhusvistelse, utrymning och uppmaning att äta jodtabletter.

Arena Varberg får sällskap

I dag är Aranäsgymnasiet, Arena Varberg och Kunskapens Hus utrymningsplatser – alltså slussar för personer som behöver hitta annat boende vid en olycka. Men utrymningsplatserna ska bli fler. Exakt var de tillkommande utrymningsplatserna förläggs är inte bestämt, men länsstyrelsen sneglar mot Mölndal och Falkenberg.

Förändringen av beredskapsplaneringen är omfattande och involverar bland annat länsstyrelserna i Västra Götaland, Jönköping, Kronoberg och Skåne, många kommuner, samt Polisen, Försvarsmakten och Kustbevakningen.

– De planer vi har i dag är anpassade för 25 000 människor. Snart gäller detta många fler i ett mycket större område. Men vi tror inte att vi kommer behöva utrymma alla. Det finns inget sådant scenario. Man kan däremot tänka sig exempelvis en utrymning av barn och kvinnor i fertil ålder men att personer över 40 år kan vara kvar i vissa områden, säger Marcus Johansson.

ANNONS

Remiss hösten 2021

Den nuvarande zongränsen bygger på det fasta telefonnätet där man tidigare hade olika nummerserier i olika områden.

– De nya zonerna bygger på gränser som är enklare att förklara, till exempel "norr om bäcken” eller ”väster om järnvägen”. Så har man arbetat vid utrymningar av områden vid skogsbränder och det har fungerat bra.

Den nya beredskapsplanen ska på remiss nästa höst och kan alltså komma att förändras en hel del.

Är det inte lite överdrivet att utöka skyddszonerna så här mycket?

– Ja, säg det den dag vi står där med en olycka. Allt det här bygger på en risk- och sårbarhetsanalys. Konsekvenserna vid en händelse på Ringhals är så omfattande och svåra att vi måste planera för det och ha en beredskap. Och här bygger vi en beredskap som också är gångbar för andra händelser, säger Marcus Johansson.

Jod tas upp av sköldkörteln och är till nytta för kroppen.

Vid kärnklyvning av uran bildas ett radioaktivt jod. Vid ett utsläpp av radioaktivitet från Ringhals kan radioaktivt jod spridas, med risk för människors hälsa.

Intag av jod utan radioaktivitet kan skydda sköldkörteln från det radioaktiva jodet.

ANNONS