Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Svensson, född i Tvååker 1873, engagerade sig i kampen för kvinnors och mäns lika lön som lika arbete. Mer om henne finns att läsa på Svenskt kvinnobiografiskt lexikons hemsida www.skbl.se. Bild: Svensk kvinnobiografiskt lexion
Sofia Svensson, född i Tvååker 1873, engagerade sig i kampen för kvinnors och mäns lika lön som lika arbete. Mer om henne finns att läsa på Svenskt kvinnobiografiskt lexikons hemsida www.skbl.se. Bild: Svensk kvinnobiografiskt lexion

Berättelser om historiskt viktiga kvinnor samlas in

Hundra år sedan kvinnor i Sverige fick rösta första gången. Det firar Varbergs hembygdskrets med att samla in berättelser om betydelsefulla kvinnor i trakten under 1800- och 1900-talen.

Hembygdsföreningarna i Varbergs hembygdskrets samlar nu in berättelser om betydelsefulla kvinnor i politiken på 1800- och 1900-talen. Det är en del i ett större projekt initierat av regeringen som heter Demokratiåret 2021 år. Birgitta Olsson sitter i styrelsen i Tvååkers hembygdsförening, och har varit med och samlat in information om flera Tvååkerskvinnor från förr.

– Tvååker var en egen kommun förr och vi har haft i uppdrag att titta efter kvinnor i Tvååker som har varit med i politiken och som har kämpat kvinnors rösträtt, säger hon.

Hon har särskilt fallit för berättelsen om Sofia Svensson.

– Det är roligt att få ge dessa kvinnor ett namn. Särskilt Sofia som ju har blivit så bortglömd. Hade det varit en man hade det väl rests en staty över honom, men hon har inte ens kvar sin gravsten. Det är hemskt, säger Birgitta Olsson.

Sofia Svensson föddes 1873 i Tvååker och var fackligt, politiskt och socialt aktiv. Hon utbildade sig först till småskollärare och sedan till folkskollärare. Hon kallades Röda Sofia och var med i Göteborgs Radikala Folkskollärare, och blev även Göteborgs första kvinnliga barnavårdsman. Hon engagerade sig gällande barnbespisning och i att införa ämnet ”sexualhygien” i skolan som hon ville att lärare skulle undervisa i.

– Det var ju väldigt tidigt! Det tog många år innan blev så, säger Birgitta Olsson.

Visst var hon tidig. Det skulle dröja till 1955, 32 år efter Sofia Svenssons död, som obligatorisk sexualundervisning infördes i svenska skolor och Sverige blev då första landet i världen med det. Hon engagerade sig också i styrelsen i SF Lika lön för lika arbete, och kallade sig för folkskollärare vilket var en manlig titel och ibland även för Herr Sofia. Men oftast kallade hon sig fröken Sofia.

– Efter 30 års arbete hade hon samma lön som en manlig kollegas första lön, berättar Birgitta Olsson.

I Varberg och Tvååker fanns starka förespråkare inom rösträttsrörelsen ”Landsföreningen för kvinnlig politisk rösträtt, LKPR”. Om dessa kvinnor och om Sofia berättas redan nu.

Region Halland har beviljat medel för att möjliggöra för hembygdsrörelsen att sammanställa en utställning. Den skulle ha funnits redan i januari, men på grund av corona finns den i stället digitalt. Förhoppningen är att ha någon form av lokal utställning i höst i stället.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här