Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Berättarkafé med Monark och dess arbetare i fokus

Den 13 februari kan alla som vill prata om, eller ta del av berättelser från, Monark komma till Kulturhuset Komedianten.

Gunnar Carlsson, författare och passionerad lokalhistoriker, kommer att inleda berättarkaféet med återblickar från boken ”En cykelfabrik och alla dess Monarkare” som han hade skrivit tillsammans med Ture Isaksson och bildredaktör Gunder Karlsson.

– Jag hör ju till de där 10-15-talet personer som på olika sätt grottat ner oss i lokalhistoria och som i olika sammanhang skrivit och pratat en hel del, säger Gunnar Carlsson.

Många har en relation

Omkring 6 500 människor har någon gång haft en anställning på Monark, och under glansperioden på 1950-talet jobbade omkring 1 250 personer samtidigt. Det är lätt att förstå att många varbergare har en relation till cykelfabriken direkt eller indirekt. Gunnar Carlsson är inget undantag även om hans egen karriär där blev kort.

– Farsan var på Monark i 50 och ett halvt år. Det innebär att jag var ett av de här monarkarbetarbarnen som var på julfest, studiebesök och så. Sen gjorde jag en sommar där 1971 då jag satt och skrev in ankommande gods. Så jag smakade ju på stämningen på det sättet också, säger han.

Evenemanget Berättarkafé – Monark äger rum på Kulturhuset Komedianten klockan 18:30-20:00 den 13 februari. Eftersom det är begränsat med plats kan man föranmäla sig på www.kulturhusetkomedianten.se eller Varbergs Stadsbibliotek 0340-88600.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: "1900-talets Varberg kan jag rätt väl"

LÄS MER: I dag är 30 procent av produktionen elcyklar