Arkivbild. Ensamheten hos äldre ökar under pandemin.
Arkivbild. Ensamheten hos äldre ökar under pandemin. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Behov av möten med rädsla för smitta – problem och lösningar på ensamhet hos äldre

Fler äldre upplever ensamhet under pandemin, enligt en undersökning av PRO. En undersköterska i hemtjänsten, en kanslichef på kommunen och en ordförande i PRO ger tre perspektiv på ensamheten hos äldre i Varberg.

ANNONS
|

Den ofrivilliga ensamheten är enligt omfattande studier farligare än både rökning och fetma. Alf Haraldsson är ordförande i PRO i Varberg och tycker att det pratas för lite om ämnet.

Förbundet han representerar släppte i början på sommaren en rapport som visade att en stor del av deras medlemmar känner sig mer ensamma under pandemin, än innan. Alfs analys är att det till viss del beror på tongången i debatten.

– ”Hålla er hemma och borta. Det är särskilda tider.” är vad man hör hela tiden. Man känner sig inte välkommen och det förstärker känslan av ensamheten. I debatten finns inte så mycket utrymme för ensamhet och lösningar, bara riskerna om vi blir smittade.

ANNONS

Johanna Gustavsson jobbar som undersköterska i bemanningsenheten, och spenderar sina dagar till stor del inom hemtjänsten. Hon träffar många äldre som fått anpassa sig till en vardag på avstånd.

– Behovet av att prata är större, det tar lite längre tid vid besöken nu. Ibland kan någon ha städat innan jag kommer för att det ska finnas tid för att ta en fika och samtala.

Att inte få träffa anhöriga är vad Johanna tror är värst för många, men även rädslan över att bli smittad.

– Många anhöriga är väldigt närvarande i vården och även en stor hjälp för oss, så det märks på fler sätt att de är frånvarande. Men sen ser man att användningen av skype och sociala medier växer hos brukarna, och det hjälper nog många rent socialt.

Satsar på digitala hjälpmedel

I Varberg har man infört särskilda satsningar för att hitta nya mötesvägar för äldre i självisolering. En av dessa är ett digitalt surfcafé där kommunen haft utbildningsfilmer i hur man använder just digitala kontaktmedel.

– Vi har sett hur trafiken ökat på de sidorna så vi vet att det används. Sen har Aktiv Senior även ett digitalt nätverk som under våren haft digitala kafferep två gånger i veckan, säger Josefin Winnfors, kanslichef vid kommunkansliet.

ANNONS

Det finns även, bland annat, hemleverans av böcker från biblioteken och en stegräknarutmaning är under utveckling. Alf Haraldsson ser positivt på kommunens insatser, och har själv deltagit på de digitala kafferepen. Han tror dock att man behöver nå ut till fler.

– Det är många som vi inte hittar. Det finns både frivillig- och ofrivillig ensamhet, och det är just de ofrivilliga vi vill få kontakt med. Därför har vi författat en folder tillsammans med kommunen och andra seniorförbund.

– Ofrivillig ensamhet är fruktansvärt, men den går att mota tillsammans, säger Alf Haralsson.

ANNONS