Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Behövs men får inte stanna

Han talar utmärkt svenska, studerar och arbetar hos Folktandvården I Halland. Men hans asylskäl räcker inte för att få uppehållstillstånd. - Det känns svårt. Jag vill inte ha pengar från Migrationsverket och jag vill arbeta som tandläkare här i Sverige, säger Abdu Tali från Irak.

Han kom från Bagdad i Irak för drygt ett år sedan, 24 år gammal. I dag har han etablerat sig hos Folktandvården i Halland där han arbetar medan han läser svenska och siktar på en svensk tandläkarlegitimation. Med sig till Sverige har Abdu en tandläkarutbildning från Ukraina, en utbildning som han aldrig fick möjlighet att använda i sin ursprungliga hemstad.

Nyligen fick han besked från Migrationsverket att han inte får uppehållstillstånd i Sverige.

- Det känns jättejobbigt. Det är svårt att sova och jag kan inte planera min framtid. Men jag ska göra allt jag kan för att få stanna i Sverige och arbeta som tandläkare. Jag är ung och jag har mycket bra att ge, säger han. 

För närvarande har han en tjänst som tandvårdsbiträde hos Folktandvården i Åsa där han nu hoppas kunna fylla sin kvot för att kunna söka uppehållstillstånd på grund av arbete, i stället för asyl. Kliniken delar honom med Folktandvården i Breared där Abdu har sin egentliga hemvist. Han hade planerat att komplettera sin utbildning med en ettåriga svensk tandläkarutbildning men det är bara möjligt om han beviljas uppehållstillstånd. 

Berndt-Göran Isberg är klinikchef på Folktandvården i Breared och Abdus handledare. De två fick kontakt kort tid efter att Abdu kommit till Sverige och Abdu började praktisera hos Berndt-Göran för ett år sedan.

- Vi har en otrolig nytta av honom här. Han pratar flera språk men framförallt arabiska och det är verkligen till hjälp eftersom vi har många patienter som är asylsökande och arabisktalande. Vi har ett par personer till här som också talar andra språk och med Abdu i vårt team är vi i princip självförsörjande och behöver aldrig några tolkar. I går hade vi till och med en rysk patient som vi kunde hjälpa på ett bra sätt tack vare att Abdou även talar ryska.

På flera orter i Halland är det långa väntetider och svårt att rekrytera både tandläkare och annan personal. Enligt Berndt-Göran Isberg har de också sett att fler och fler patienter aktivt söker sig till just Breared för att där finns personer som talar deras språk.

- Vi behöver Abdu här både för att han kan språket och för att han är en duktig tandläkare. Han skulle i princip kunna börja arbeta som tandläkare redan nu med handledning. Han har redan ett svenskt tandvårdstänk och har kommit in mycket väl i verksamheten.

Efter avslaget från Migrationsverket väntar nu en utdragen juridisk process med överklaganden. Enligt Migrationsverket är säkerhetsläget i Irak allvaligt men det betyder inte att man automatiskt får stanna i Sverige. Abdus avslag motiveras med att han inte har tillräckliga skyddsskäl, att det inte finns något hot mot honom i hemlandet.

- Vid nästa möte med Migrationsverket kan jag prata med dem på svenska och utan tolk. Då hoppas jag också kunna förklara bättre varför jag inte kan återvända, säger han.

Enligt Migrationsverkets statistik har drygt 1 600 irakier beviljats uppehållstillstånd i Sverige i år men det är också många irakier som har återvänt hem självmant.

 

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här