Befarar att ön kan hamna i privat ägo

Kaj Berntsson, flitig besökare på Skrivareklippan, anser att kommunen måste ta sitt ansvar för torrdasset och börja betala ett arrende till Statens fastighetsverk som äger marken.

ANNONS
|

Han är sedan länge aktiv i kanotklubben som äger de gamla fyrvaktarbostäderna på Skrivareklippan. För det betalar klubben varje år ett arrende till Statens fastighetsverk.

Men det är bara kanotklubben som betalar. Andra som äger och utnyttjar byggnader och bryggor på Skrivareklippan har inte betalat någonting. Enligt Kaj Berntsson gäller det inte bara kommunen, utan också segelsällskapet, båtklubben och ett par privatpersoner.

Läs också: Överfulla latrintunnor möter besökare på Skrivareklippan

Han menar att samtliga bör kontakta Statens fastighetsverk och se till att få lagliga arrendeavtal.

– Annars finns det en risk för att någon privatperson tar över och förbjuder andra att vistas där ute. Det är detta som folk inte fattar, säger Kaj Berntsson, socialdemokrat och före detta kommunalråd.

ANNONS

Han anser att kommunen nu måste ta sitt ansvar för torrdasset och organisera en tömning som fungerar under sommarhalvåret. Dessutom behöver den gamla träbyggnaden lagas.

– Dasset är ju trasigt. Det är hål i väggen mellan de två toaletterna.

Varbergs stad blev lagfaren ägare till Skrivareklippan 1955 men torrdasset byggdes inte förrän på 70-talet. Då var ön fortfarande i kommunens ägo. Men i början på 2000-talet, i samband med en kartläggning av öarna längs kusten, kom Statens fastighetsverk fram till att lagfarten var ogiltig och att kommunen inte kunde räknas som ägare.

Fastighetsverket erbjöd kommunen att köpa Skrivareklippan för 300 000 kronor, men den dåvarande borgerliga kommunledningen var inte beredd att betala pengarna.

Kaj Berntsson befarar att kommunen kan få ångra det beslutet.

– Eftersom kommunen inte äger Skrivareklippan kan det dyka upp en privatperson som går in med pengar och lägger beslag på hela ön, säger han.

ANNONS