Bebis hade blodpropp efter förväxling

Mamman sökte vård för sin febriga son på fyra månader. En vecka senare ringde en läkare och sa att han hade haft en blodpropp, vilket inte stämde. Nu får Varbergs sjukhus kritik av IVO.

ANNONS
|

Det var i januari i år som mamman besökte akutmottagningen i Varberg med anledning av att hennes fyra månaders bebis hade feber, ont i halsen och hosta.

Vid sjukhusbesöket togs ett blodprov och mamman fick på plats veta att proverna var normala. Hennes son återhämtade sig snabbt.

En vecka senare blev mamman uppringd av en läkare som sa att pojkens odlingssvar kommit, och att det visade på att han hade streptokocker. Enligt läkaren skulle det ha gjorts en sårodling på pojkens ben. Läkaren frågade också hur det var med pojkens ögon, men mamman ifrågasatte läkaren eftersom ingenting av detta stämde. Hon bad honom läsa upp personnumret och det visade sig stämma överens med hennes sons.

ANNONS

När mamman dagen därpå besökte akutmottagningen för att titta på sin sons journal står det att den fyra månader gamla bebisen skulle ha haft en blodpropp.

Det visade sig att det skett en förväxling och att en annan patients information förts in i pojkens journal. Mamman anmälde händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu riktar kritik mot Varbergs sjukhus.

Sjukhuset kritiseras dels för att saknatillräckliga säkerhetsåtgärder och tydliga riktlinjer på akutmottagningen för att undvika att dokumentation sker i fel patientjournal, dels för den bristande identitetskontrollen och den förväxling som skedde i samband med provtagningen.

ANNONS