Hög veckopeng. Barn som heter Kersin och bor i Varberg kan ansöka om hundratusentals kronor från en fond som kommunen förvaltar.
Hög veckopeng. Barn som heter Kersin och bor i Varberg kan ansöka om hundratusentals kronor från en fond som kommunen förvaltar.

Barn som heter Kerstin kan få hundratusentals kronor

Är du barn, född och uppvuxen i Varberg och heter Kerstin? I så fall kan du ansöka om hundratusentals kronor från en stipendiefond som kommunen förvaltar.

ANNONS
|

Stiftelsen Kerstins stipendiefond är en av de fonder som kommunen förvaltar som det aldrig har delats ut pengar från. Totalt fanns det 685 369 kronor här i slutet av 2015. Varje år skulle ett barn som är döpt till Kerstin kunna få ungefär 60 000 kronor.

De enda övriga kraven förutom namnet är att flickan ska vara född och uppvuxen i Varberg och ha slutfört studier vid någon av stadens skolor. Pengarna är tänkta att användas till barnets fortsatta yrkesutbildning.

– Det var en man som skrev i sitt testamente att de här pengarna skulle gå till barn i Varberg som heter Kerstin. Han hade en dotter som hette Kerstin som dog när hon var tre år. Därför blev det så att den här stiftelsen skulle gå till det, säger kommunens ekonomisamordnare Agneta Gustafsson.

ANNONS

Men än så länge har alltså ingen liten Kerstin fått ta del av pengarna.

– Vi har inte hittat några barn än som heter Kerstin, men det är ju ett vanligt namn nu. Jag försöker få mina kollegor som får barn att döpa dem till Kerstin för då kan de få pengar. Den här fonden har skapat några skratt i kommunstyrelsen. Jag hoppas att det kommer några Kerstin som kan få de här pengarna.

Kommunen förvaltar totalt 17 fonder och stiftelser och i slutet av 2015 fanns det totalt 16,7 miljoner kronor i dessa. De flesta av pengarna tilldelas skolor.

– Med skolorna går det till så att de får en viss summa pengar var och sedan får rektorerna bestämma vad de ska gå till.

Enligt Agneta Gustafsson handlar det till exempel om att grundskoleklasser får åka på utflykter och läger. När det gäller gymnasiet finns det en stipendienämnd på Peder Skrivares skola som utser elever som har varit duktiga varje år och som får en viss summa pengar.

Det finns även en del sociala fonder som går till bland annat aktiviteter på äldreboenden och behövande människor som själva får ansöka om pengar.

ANNONS

Agneta Gustafsson säger att kommunen annonserar om de fonder som allmänheten kan söka. De försöker också själva att hitta personer som kan få stiftelsepengar.

– Vi vill gärna bli av med de här pengarna, men vi måste följa ändamålet.

En del mindre fonder har inte använts på flera år och därför håller kommunen på att avveckla dem.

Fakta: Stiftelser och fonder som kommunen förvaltar

Charles och Hedvig Bensons stiftelse – Till för allmännyttiga ändamål. Utdelning får inte äga rum innan fonden överstiger en miljon kronor. Totalt 927 102 kronor.

Stiftelsen Guldbröllopsminnet – Bidrag för vård och lungsjuka hemmahörande i Varberg. Totalt 582 374 kronor.

Varbergs Folkrestaurants stipendiestiftelse – Till elever eller förutvarande elever i någon av de tre högsta klasserna i gymnasiet. Får delas ut max två gånger till samma elev. Totalt 161 190 kronor.

Ruth och Carl Eliassons stiftelse – Till för att skydda och främja naturvård, djur- och växtliv inom Varbergs kommun. Håller på att avvecklas och därför har nästan alla pengar (totalt cirka 115 000 kronor av 118 932 kronor) delats ut i år till Naturum.

Makarna Edvard och Josefina Nilssons stiftelse – En fjärdedel av pengarnaska gå till vardera fattigvård, sjukvård och kunskapsförvärv till förmån för Grimetons kommun samt till kristlig missionsverksamhet. Då denna kommun inte finns längre tolkar kommunen det som att stiftelsen berör medlemmar i Himledalens församling. Totalt 267 241 kronor.

Oscar B Johanssons fond – Premier och hjälp åt skötsamma mindre jordbrukare i Tvååkers socken. Totalt 80 311 kronor.

Stiftelsen Varbergs kommuns grundskoledonationer – Belöning och uppmuntran åt elever i Varbergs kommuns grundskolor, stipendier för fortsatt utbildning,studiebesök ellerfritidsverksamhet. Totalt 611 589 kronor.

N W Ahlströms stiftelse – Belöning till flitiga och fattiga elever i Varbergs grundskolor. Totalt 1 483 952 kronor.

Hanna och J A Johanssons stiftelse – Till elever vid Varbergs kommuns grundskolor och kulturskolan. Totalt 679 461 kronor.

Stiftelsen Varbergs kommuns gymnasieskoldonationer – Belöning och uppmuntran åt elever i Varbergs kommuns gymnasieskola. Totalt 820 502 kronor.

Stiftelsen Kerstins stipendiefond – Avkastningen ska varje år utdelas till en i Varberg född och uppvuxen flicka, som är döpt till och kallas "Kerstin" och som under året slutfört studier vid någon av stadens skolor. Beloppet förutsätts användas till stipendiatens yrkesutbildning. Totalt 685 369 kronor.

Stiftelsen Varbergs kommuns sociala samfond 1 – För att höja trivseln på kommunens institutioner för äldreomsorg. Totalt 1 572 432 kronor.

Stiftelsen Varbergs kommuns sociala samfond 2 – Till behövande personer bosatta inom Varbergs kommun. Totalt 3 922 736 kronor.

Stiftelsen Varbergs kommuns sociala samfond 3 – Till behövande barn och ungdomar inom Varbergs kommun. Totalt 803 001 kronor.

Konung Oscar II:s stiftelse – Till fria bad åt underofficerare eller behövande. Håller på att avvecklas. Totalt 111 767 kronor.

Varbergs Sparbanks stiftelse för fria bad – Till fri behandling vid Varbergs Kurort av mindre bemedlade personer inom Varbergs Sparbanks verksamhetsområde. Totalt 0 kronor.

Stiftelsen Iro och Irma Högmans fond – Nyöppnad fond i år som ska gå till gamla personer som är sjuka och ensamma i Varbergs kommun. Totalt 3 923 084 kronor.

Totalt finns det 772 759 kronor som kan delas ut i år.

ANNONS