Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20160705Logotyp på en dörr på Ivo, Inspektionen för vård och omsorg Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370 Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Barn dog när diagnos inte upptäcktes i tid

Hallands sjukhus har lex Maria-anmält händelsen.

Det var under sommaren 2019 som en höggravid kvinna med svåra buksmärtor inkom till förlossningen i Varberg. Efter en fosterövervakning på plats bedömdes kvinnans tillstånd inte löpa några ovanliga risker och komplikationer.

När den gravida kvinnans tillstånd snabbt försämrades genomfördes ett akut kejsarsnitt. Under operationen upptäcktes att livmodern brustit och kvinnan fick intensivvårdas. Även barnet fick intensivvård efter förlossningen, men avled senare till följd av skadorna från förlossningen.

Sjukhuset har lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt Per Isacson, chefsläkare Hallands sjukhus, är det svårbedömt om riskerna för patienten skulle kunna upptäckas tidigare.

— Brusten livmoder är väldigt ovanligt men det är också en väldigt allvarlig diagnos. När den brister får man en stor blödning och den blödningen blir urakut. Både foster och moder hotas av det, förklarar han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här