Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

”Bara fantasin sätter gränser”

Varje onsdag träffas ett gäng på Centralen som gillar att klä ut sig till sina favoritkaraktärer. Nu söker de fler intresserade till sin cosplay-grupp.

Mike Josefsson har utövat cosplay aktivt i ungefär två år. Tillsammans med omkring fem vänner driver han Cosplay Varberg – en grupp som ses varje onsdag på ungdomsmötesplatsen Centralen vid Rosenfredsskolan. Nu hoppas de att fler ska få upp ögonen för hobbyn, och dyka upp på träffarna.

Om man kommer dit som intresserad, vad möts man av då?

– Man möts av en liten grupp människor som gillar att jobba med karaktärer. Det finns inga gränser, bara fantasin sätter gränser, säger han.

Inte bara manga

Cosplay står för costume play, och går ut på att skapa kostymer och lajva karaktärer ur filmer, böcker, serier eller spel. Ofta förknippas det med den japanska mangan, alltså japanska serier som ofta har ett speciellt uttryck, men det behöver inte göra det.

– Det finns folk som klär ut sig till karaktärer ur Game of thros, Harry Potter eller vad som helst, säger Mike Josefsson.

Ta med kreativt flöde

Själv har Mike bland annat cosplayat Roy Mustang från serien Fullmetal Alchemist och Tobi från serien Naruto.

– Jag rekommenderar alltid nya att börja med att fokusera på en karaktär helt och hållet så att man får den färdig, fastställd och komplett. Ett misstag man ser ofta är att någon gör 400 saker samtidigt och inte blir nöjd med något, säger han.

Större delen av året ägnar cosplayarna åt att skapa själva kostymerna och lära sig karaktärens speciella uttryck. På Cosplay Varbergs träffar på onsdagar finns allt som behövs för att sätta igång – symaskiner, allehanda verktyg, tyg, trä, 3D-skrivare och annat material. Och inte minst gemenskap och människor att dela sitt intresse med.

– Det enda man behöver ha med sig är ett kreativt flöde och kanske papper och penna, säger Mike.

Allt mer populärt

När man är färdig och nöjd med sin kostym finns även möjlighet att åka på konvents runt om i landet och världen. Den närmsta ligger i Linköping och heter Närcon.

– Cosplay har blivit störe i Sverige senare åren. Förr ansågs det lite skumt, men med tiden har det blivit mer och mer känt. Nu finns en cosplaytävling, NCC, här som sänds på tv till och med, säger Mike.

Vad är det som lockar med cosplay då?

– Friheten. När du går in i den här karaktären är du inte dig själv längre. Och gemenskapen och människorna, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergposten.

Cosplay:

Cosplay står för costume play och har sitt ursprung i Japan.

Tanken är att skapa dräkter och klä ut sig till karaktärer ur serier, filmer, böcker eller spel.

Cosplay Varberg träffas varje onsdag 18:15-21:00 på ungdomsmötesplatsen Centralen vid Rosenfredsskolan.