Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kontantuttag från bankomat - en allt mer ovanlig syn.  Bild: Stefan Bennhage
Kontantuttag från bankomat - en allt mer ovanlig syn. Bild: Stefan Bennhage

Bankomater blir allt färre i Varberg

38 procent av Bankomat AB:s automater har försvunnit i Varberg sedan 2012. Om tio år tror vd:n att bara två-tre stycken kommer att finnas kvar.

Nyligen plockades ännu en bankomat bort från centrala Varberg, belägen vid biografen. En skylt hänvisar till Bankomats kontaktcenter i Galleria Trädgården.

– Vi anpassar antalet efter det faktiska behovet. Kontantuttagen har minskat kraftigt de senaste sju-åtta åren och vi försöker att matcha antal automater med efterfrågan, säger Johan Nilsson som är kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Bankomat är en av de största uttagskedjorna i Sverige och när den bildades 2010 tog kedjan ett par år senare hand om närmare 2 700 uttagsautomater genom ett samarbete med ett antal banker. Men trenden har varit tydlig - kontantuttagen minskar.

Johan Nilsson ser inget trendbrott i sikte.

– Om vi kollar sedan 2012 så har det varit ungefär en tioprocentig minskning av det uttagna beloppet per år. Antalet uttag minskar ännu mer, men man passar på att ta ut lite större belopp när man ändå gör uttag. Trenden kommer att fortsätta. De flesta kan sköta sin vardagsekonomi utan kontanter. Sedan är det viktigt att den som vill eller behöver använda kontanter har den möjligheten. Det är det vi försöker anpassa oss efter.

I Varberg har en handfull uttagsautomater plockats bort sedan 2012.

– Antalet uttag och volym på uttagen har minskat med minst 50 procent. I de måtten så borde vi ha tagit bort ett antal till i Varberg, men här har vi tänkt på att hålla den geografiska täckningen någorlunda rimlig, säger Johan Nilsson

2030 gissar Johan Nilsson att de endast kommer att driva två-tre uttagsautomater i Varberg.

– Det är en gissning. Kanske av en annan typ med större kapacitet.

PRO i Varberg är kritiska till utvecklingen där det blir allt svårare att få tag på och betala med kontanter.

– Det finns fortfarande en stor andel äldre som inte har tillgång till de här digitala tjänsterna. De hamnar i en väldigt jobbig sits. Mig veterligen är det bara på Varbergs sparbank och Forex du spontant kan ta ut kontanter, säger Alf Haraldsson, ordförande i föreningen.

Det finns en utbredd oro för att kontanterna ska försvinna helt medan behoven finns.

– Vi är inte emot utvecklingen, men vi tycker att det går för snabbt. Det går snart inte att göra någonting utan mobilt bankid eller smartphone. Man gör nya pengar och så tar man bort kontanterna. Det är ett väldigt konstigt system.

Tar du själv ut kontanter?

– Jag måste erkänna att det har blivit mindre och mindre. Men jag försöker att alltid att ha något litet i plånboken, avslutar Alf Haraldsson

Bankomat AB driver drygt 60 procent av uttagsautomaterna i Sverige. Andra aktörer är bland andra Kontanten (som finns bland annat på Willys och Björkängs vägkrog).

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Nuvarande automater: Monarkvägen 2, Träslövsvägen 1, Bäckgatan 16, Håstens torg, Torggatan 26, Södra Hamnvägen 16 (2 st, uttag och insättning). Utanför centrum: Fastarpsvägen 38, Tvååker, Viskastigen 38, Veddige, Buavägen 30, Bua.

Borttagna automater: Sjukhuset Varberg, Drottninggatan 25, Torggatan 2, Västra Vallgatan 4, Otto Torells gata 16

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här