Bakläxa om LSS -för tredje gången

I dom efter dom har kommunen fått backa från besluten att neka funktionshindrade en servicelägenhet. Nu rivs ännu ett beslut upp. Men socialnämndens ordförande Erland Linjer tycker fortfarande att rättsläget är oklart, och vill överklaga till kammarrätten.

ANNONS
|

Efter åtta år fick Karin Stener tryggheten i sitt boende bortryckt. HN har tidigare berättat hur kommunen i augusti förra året plötsligt ansåg att Karin, som har en intellektuell funktionsnedsättning, kunde flytta från sin servicelägenhet till en vanlig hyreslägenhet med boendestöd.

Kommunen ändrade sig till slut, men ville ha kvar en tidsbegränsning av Karins rätt till sitt boende.

Den har förvaltningsrätten nu rivit upp.

Domstolen slår fast att Karin behöver trygghet och kontinuitet i sitt boende för att ha goda levnadsvillkor. Det är det tredje överklagade beslutet mot Varbergs kommun, där förvaltningsrätten slått fast att funktionshindrade har rätt till servicelägenhet utan tidsbegränsning.

ANNONS

– Det här visar åter igen hur fel kommunen har haft i sina beslut att tidsbegränsa funktionshindrades rätt till särskilt boende. Det innebär en ständig oro att inte kunna lita på att få bo kvar i sin lägenhet, säger Willy Engebrethsen, rättsombud för handikapporganisationen FUB.

HN har i flera artiklar berättat om kommuns strikta tolkning av LSS-lagen, som innebär att rätten till särskilt boende ska omprövas varje år och kunna dras in om den funktionshindrade har gjort stora framsteg.

Utöver FUB har även IVO, institutionen för vård och omsorg, sett brister i kommunens tolkning av LSS-lagen.

Willy Engebrethsen hoppas att kommunen ska ta till sig kritiken och förvaltningsrättens resonemang.

– Många familjer har drabbats av kommunens beslut de senaste åren. Nu finns flera domar på att de kan ifrågasätta kommunens tidsbegränsning, säger han.

Men Erland Linjer, (M) ordförande i socialnämnden, tycker inte att kritiken från IVO och de tre senaste domstolsutslagen ger en klar signal om att kommunen har agerat fel.

– Vi har tidigare överklagat fall där kammarrätten har gått på vår linje. Och i en av de senaste domarna var förvaltningsrätten inte enig. Dessutom delas Varbergs tolkning av LSS även av andra kommuner.

Tre domar, FUB och IVO pekar på samma problem med tidsbegränsningen. Vad tar du till dig av det?

ANNONS

– Jag tycker att detta är jättesvårt, och det är inte självklart vad som gäller. Därför kan det i vissa fall vara bra att kommunen överklagar. Jag skulle gärna se att kammarrätten i ett par domar ger ett klart utslag.

Hur tror du dessa rättsprocesser påverkar individerna?

– Det skapar naturligtvis oro, och det är tråkigt. Men vi måste leva i ett rättssäkert samhälle och veta vad som gäller. Jag tror också att själva debatten och medias uppmärksamhet kan oroa individerna.

Enligt FUB är många funktionshindrades utveckling beroende av att kunna känna en trygghet just i sitt boende. Hur ser du på det?

– Det måste prövas från fall till fall. Jag kan förstå att man kan känna sig oroad över att få ett beslut för ett år i taget, och jag vet att man inte kan rehabilitera bort ett funktionshinder. Men i vissa fall kan personer utveckla färdigheter som gör att de kan klara ett annat boende, därför kan det vara rätt med en omprövning.

Behöver kommunen se över de tidsbegränsade besluten?

– Jag kan inte se att vi behöver en annan ordning, men vi behöver mer vägledning.

ANNONS

Anser du fortfarande att kommunen har fattat rätt beslut i dessa fall?

- Ja, absolut. Vi har gjort rätt bedömning. Men jag ser fram emot ytterligare vägledning av kammarrätten. Ju fler domar vi får att luta oss mot, desto lättare blir det att tolka lagen.

ANNONS