Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Baconblommor och köttfärsplanteringar

Den som vill njuta av årets planteringar får räkna med blodiga färgkompositioner när årets tema är kött.

Ekologiskt bacon, svensk skinka och kravmärkt korv. Det är namnen på några av planteringarna i centrala Varberg när årets sommarblommor nu börjar synas runt om i stan. Småpetunior, kaktusdahlior, pelargoner och 127 andra sorter har planterats ut i hela kommunen och sedan några år tillbaka arbetar man med ett tema för blommorna i innerstaden. Tidigare år har temat bland annat varit eld och lågor, romantik och cupcakes. I år satsar man dock på något helt annat - nämligen kött.
– Det blir lite mer vulgärt och pompöst med mustiga och starka färger. Idén kom bland annat i samband med att WHO gick ut med att det inte är hälsosamt att äta kött och så ville vi ha lite andra färger från förra årets tema, som var eld och lågor, säger Liv Sonntag, stadsträdgårdsmästare.

– Det handlar inte om någon veganpropaganda, men temat kanske öppnar upp för frågor - vad är det för kött jag äter och var kommer det ifrån, säger Jenny Bergström, avdelningschef på hamn och gatuförvaltningen.

Blommorna finns under juni till september i mer än 100 olika blomsterfat, planteringar och urnor runt om i kommunen. Temablommorna, som bland annat finns i Brunnsparken, Engelska Parken och Societetsparken, går främst i rött och rosa och planteringarnas kompositioner är lite annorlunda än tidigare år.
– De är mer flytande och oregelbundna, precis som en fläskkotlett till exempel, den har inga strikta mönster eller kanter, säger Liv Sonntag.

Även för den som inte har läst in sig på årets oxfiléinspirerade tema ska kunna upptäcka en röd tråd bland planteringarna.
– Det handlar främst om att blommorna följer en speciell färgkombination och att vi som ritar planteringarna har något enhetligt att gå efter, säger Jenny Bergström.  

Liv Sonntag hoppas att årets tema kan väcka en del reaktioner.
– Kött är ett ämne som engagerar och det innehåller en del frågeställningar. Jag tycker att temat känns spännande och färgstarkt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här