Börje Larö, 97, år har bott på Träslövsvägen 23 sedan i december. Tillvaron på det särskilda boendet har inte blivit som han tänkt sig.
Börje Larö, 97, år har bott på Träslövsvägen 23 sedan i december. Tillvaron på det särskilda boendet har inte blivit som han tänkt sig. Bild: Anna Oscarson

Börje Larö är besviken på äldreomsorgen

Broschyren lovade trygghet, gemenskap och delaktighet i samhället. Den fick Varbergsprofilen Börje Larö att söka särskilt boende men verkligheten blev en stor besvikelse.

ANNONS
LocationVarberg||

Tidningsmannen Börje Larö, 97 år, som har arbetat på Hallands Nyheter en stor del av sitt liv är fortfarande helt klar i huvudet. Synen och hörseln är det sämre med och i somras ramlade han dessutom och bröt lårbenshalsen.

Kände sig otrygg

Sedan en tid tillbaka har han bott i ett så kallat trygghetsboende men kände sig ändå otrygg. Hemtjänstpersonalen som bistod honom med vissa sysslor tipsade om att han kunde söka sig till särskilt boende och han fick en broschyr som han läste tillsammans med sin dotter Elisabet Bärgman.

– Det var en ”kvalitetsdeklaration” vad gäller särskilt boende som socialnämnden hade arbetat fram och beslutat om. Efter att ha tagit del av den tyckte jag att det här skulle passa mig, säger Börje Larö.

ANNONS

I broschyren stod det att vården ska anpassas efter den enskildes behov och att personen ska känna sig trygg, uppleva meningsfullhet och sammanhang i vardagen. Det ska gå att påverka innehållet och utformningen av insatsen. Dagliga aktiviteter i form av social samvaro tillsammans med andra och i organiserad form två gånger per vecka.

Boendet motsvarar inte förväntningarna

Börje Larö flyttade in på Träslövsvägen 23 den 2 december 2020 men det nya boendet har inte alls motsvarat hans förväntningar.

– Personalen är duktig men de är för få. Jag blir orolig när jag ska gå på toaletten. Då kan jag få vänta i 20 minuter tills det kommer någon, säger han.

Han är en oerhört social person med stora kunskaper om Varberg och stadens historia. De utlovade aktiviteterna har det inte blivit mycket av. Något som han till viss del kan ha förstående för i pandemitider.

– Jag känner mig mer och mer passiviserad varje dag. Det känns som att det bara är en förvaring, säger han.

Socialstyrelsen undersöker varje år vad de äldre i hela landet tycker om äldreomsorgen. När undersökningen genomfördes år 2020 var svarsfrekvensen låg i Varberg men av dem som svarade var de flesta nöjda.

Risk för smittspridning

Enhetschefen Camilla Sjögren är ny på sin tjänst sedan några veckor tillbaka. Hon har lång erfarenhet av äldreomsorg och upplever att Varberg har väldigt bra äldreomsorg.

ANNONS

– Aktiviteterna har minskat sedan hälsoledarna försvann men sedan har vi också tvingats dra ned på dem på grund av risk för smittspridning. Vi har också drabbats av sjuk personal, säger hon.

När de har fått justera om uppgifter för personalen väljer de bort aktivitet istället för vårdande uppdrag.

– Vi får se över helheten och få upp aktiviteterna när pandemin ebbar ut. När personer har klagomål följer vi alltid upp det, säger hon.

Besök av ordföranden

Erland Linjer (M), ordförande i socialnämnden, har stor förståelse för Börje Larös frustration.

– Det är jättejobbigt. Jag ska gå och hälsa på honom själv. De äldre lever i en hopplös situation, säger han.

Han hoppas att de nya äldreboendena som nu byggs och har byggts i Varberg ska ge en nystart även vad gäller omhändertagandet. Däremot ser han en utmaning vad gäller att hitta rätt arbetskraft. Han tror mycket på den tekniska utvecklingen, artificiell intelligens, och att resurserna kan omfördelas.

– Det är inte bara pengar som hjälper och vad gäller personaltäthet finns det ingen forskning som visar vad som är rätt. Behoven kan skilja sig åt väldigt mycket på samma boende.

”För mycket dokumentation”

Turid Ravlo Svensson (S), vice ordförande i socialnämnden, tycker att det är bra att Börje Larö har fört fram sina synpunkter.

ANNONS

– Jag håller med honom. Det är bedrövligt. Vi skapar en bild av att omsorgen är fantastisk och så kan vi inte leva upp till det, säger hon.

Hon har fått rapporter från anställda inom äldreomsorgen som är sönderstressade. När de kommer hem har de ångest över vilka arbetsuppgifter de glömt. Turid Ravlo Svensson menar att de behöver komma bort från det kostnadskrävande ”New public management-tänket” där allt ska dokumenteras och arbeta mer tillitsbaserat.

Läs mer:

En sista återblick - Börje, 92 år, sätter punkt

Minnen från tidigare Varbergssomrar

Så var Platsarna på utedassens tid

På 80-talet kom den verkliga golfboomen

Den sjuke hade att rätta sig efter 12 regler

Fjärran Östern har varit hans arbetsfält

ANNONS