Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Båtsmans räddas från grävskopan – Södra flyttar gården

Den gamla gården Båtsmans behöver inte alls rivas. I stället ska Södra flytta den. Ett bra beslut, tycker Kulturmiljö Halland och flera politiker.

Vid veckans fullmäktigemöte skulle politikerna besluta om en detaljplan som möjliggör en utbyggnad av Södras fabrik för korslimmat trä på Värö. Alla var överens och sa ja. Detaljplanen ger förutsättningar för Södra att växa och anställa fler – knappast något som kommunen tackar nej till.

Men ärendet har varit känsligt. Gården Båtsmans ligger i vägen för utbyggnaden. Gården har höga kulturmiljövärden och Kulturmiljö Halland har argumenterat för dess bevarande. Kommunen har trots det landat i att kulturmiljön i det här fallet får stryka på foten och att Båtsmans får rivas.

Nytt besked från Södra

Men nu verkar det som att Värö både kan behålla kakan och äta den. Södra har nämligen tagit initiativ till att flytta gården i stället för att riva den.

– Företaget tar sitt ansvar och bevarar den här kulturmiljön. Jag är glad att företaget expanderar men de ska ha stor cred för sitt kulturmiljöansvar, sa Mikael Bonde (L) och fick medhåll i debatten av Jana Nilsson (S), Roger Kardemark (KD) och Tomas Johansson (S).

Ska flyttas enligt konstens alla regler

Urban Blomster som är marknads- och affärsutvecklingschef på Södra Wood har under detaljplanearbetets gång tagit del av argumenten för gårdens bevarande.

– Den är i dåligt skick men vi ska göra ett försök att flytta den enligt konstens alla regler. Vi ska göra vårt bästa, säger han.

Det är mangårdsbyggnaden som ska flyttas och den nya adressen blir inte längre än ett stenkast bort.

– Vi flyttar huset men det kommer vara kvar i gårdsmiljön och hänga ihop med ladugårdsbyggnaden.

HN har pratat med mannen som bor på gården och han säger att han är glad över den här lösningen. Hans önskan är att bo kvar så länge han bara kan. Han är också erbjuden annat boende av Södra men det är just Båtsmans som han vill bo på – gården han bott på sedan barnsben.

Nöjda över beskedet

Britt-Marie Lennartsson på Kulturmiljö Halland är glad över Södras besked, meddelar hon i ett mejl till HN: "Gården har en lång historia med belägg i alla fall från 1600-talet. Den flyttades från Bua by till nuvarande läge i samband med Laga skifte. Det hus som nu ska flyttas är troligtvis byggt 1857, delvis av material från ett äldre hus. Den kommande flytten blir ytterligare ett steg i gårdens ”resa” genom århundradena. Den sammanhållna gårdsformen blir visserligen splittrad, men det är ändå ett betydligt bättre alternativ än en rivning."

LÄS MER: Södra har ändrat sig – vill ha nya fabriken inne på gamla området

LÄS MER: Södras planerade fabrik krockar med naturvärden

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här