Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Båtägarna återvänder när vädret har vänt

Hela året har det legat färre båtar än vanligt i Buas gästhamn. Men augusti verkar vända den trenden och nu finns det gott om båtar längs med Varbergskusten.

Det har varit ett kämpigt år för många och så även för hamnstyrelsen i Bua.

– Under hela året så har vi haft färre människor som har övernattat i gästhamnen än tidigare år. Än så länge är det 26% färre båtar än vanlig , säger Kenneth Berntsson, ordförande för Båtfjordens hamn som hanterar Buas gästhamn.

854 gästnätter till besökande båtar har personalen i hamnen än så länge hyrt ut i år. Men det är som sagt mindre än vanligt. Det största underskottet skedde i juli då det var hela 35% färre gästnätter som såldes än juli förra året.

– Jag tror att det var flera faktorer som samverkade till att juli blev så dålig. Dels var det kallt och blåsigt och då vill färre ge sig ut och segla. Men även coronapandemin har påverkat oss mycket. Vi kan ha en eller annan dansk men vi har inte längre några norska eller tyska båtar som lägger till här, säger Kenneth Berntsson.

Men i augusti ser det ut att bli en helomvändning det varmare vädret har inspirerat många att ge sig ut igen med båten. Kenneth Berntsson är tacksam att augusti vädret blev finare.

– Inkomsttappet hade varit större om inte det började gå upp för oss igen i augusti, säger Kenneth Berntsson.

Två som tar tillvara på det fina båtvädret är Annika och Robert Sandberg. De lägger till i Buas hamn för att tanka upp sin lilla motorbåt innan det är dags att ge sig ut igen.

– Vi är här för att tanka och sen ska vi åka vidare. Det blir nog en tur upp till Onsala. Det är härligt att åka båt för det fläktar så friskt, säger Annika Sandberg.

– Jag har varit båtmänniska sedan barnsben och för 25 år sen fick jag med min fru också, säger Robert Sandberg.

På Getteröns Marina är det full verkstad. Här rör sig båtägare och badare om vart annat. Familjen Littenheim från Göteborg sin båt här. Det är en båt som de nyligen fått ta över och som de bara seglat med i två somrar.

– Det roligaste är att åka med motorn för då går det fortare, säger Jolina Littenheim.

– Ja och sen tycker de om att sitta längst fram i båten men det får de inte göra när vi seglar och bommen svänger, säger mamma Sofia Littenheim.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här