Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bästa vännerna driver ärlig podd från Varberg

Emma Bossmark och Jennie Carlsson träffades på andra sidan jordklotet, blev bästa vänner och bor 40 minuter ifrån varandra. Nu har de även startat en podd ihop. Precis som deras samtal vänner emellan är inriktningen Härligt ärligt.

Emma Bossmark, 30, från Varberg och Jennie Carlsson, 29, från Lindome har en speciell vänskap. De träffades på andra sidan jorden för åtta år sedan.

– Jag bodde där då och Emma var ute och backpackade, säger Jennie Carlsson.

Tjejerna började umgås.

– Det som gjorde att vi fick en special connection var att vi efter ett tag kom fram till att Jennies mamma heter Anna-Karin och hennes syster heter Emma. Jag heter Emma, min syster heter Jenny och min mamma heter Anna-Karin, säger Emma Bossmark.

Emma Bossmark reste hem, Jennie flyttade hem till Sverige något senare.

– Sedan dess har vi umgåtts. Vi är bästa vänner, säger Jennie Carlsson.

Startade webbradio

I november ifjol startade de podden Härligt ärligt. De beskriver sig själva som två sökande människor som drivs av en stor längtan efter både spirituell och personlig utveckling.

– Vi gillar att resa, dels till fysiska platser men även inre resor. Vi drar åt det spirituella hållet. I podden testar vi då och då på lite alternativa workshops och ceremonier som ofta är åt det spirituella hållet, säger Jennie Carlsson.

Ceremoni med kakao

Bland annat har Jennie och Emma provat på något som kallas för kakaoceremonier.

– Man dricker ceremoniell kakao som är från Syd- och centralamerika. Den är kommunikativ, man öppnar hjärtat. I samband med att vi har druckit ceremoniell kakao så har vi haft frigörande dans. Det är också något som vi brinner mycket för. Vi brukar säga att man ska våga dansa fult. Det ska inte sitta så mycket prestation i dansen, att det måste se ut på ett visst sätt. Man ska bara lära känna musiken och sin kropp. Det är ett lekfullt sätt att släppa loss, säger Jennie Carlsson.

En annan häftig upplevelse som de har provat på är breathworks, meditation via andetag.

– En av de häftigaste upplevelserna som jag varit med om. Man släpper blockeringar i kroppen. När jag låg där och andades hade jag ingen kontroll över mina händer längre. De blev förstenade och krampade ihop. Även min käke stelnade. Jag hade ingen kontroll, men det var inte obehagligt på något sätt. Jag hade skapat det själv och det var som att min kropp visste det.

Även tyngre ämnen

Emma och Jennie pratar bubblande och skratten kommer naturligt och ofta. Men i podden delar de även med sig om det som känns tyngre, vardagens upp och nedgångar.

– Vi vill visa på något sätt att vi också har dalar och toppar, upp och nedgångar. Vi försöker att dela med oss av det vi tycker är jobbigt, det som vi brottas med och verkligen vara ärliga med det. Genom att dela med sig känner man sig mindre ensam, säger Jennie Carlsson.

Att våga visa sig svag inför andra i podden var till en början inte så lätt.

– Jag hade mycket tankar på ”men ska jag verkligen dela med mig av detta?”. Jag uppfattas nog ofta som positiv och stark, men även jag är svag och ledsen ibland. Det har varit svårt för mig att visa det. Men när jag har visat den sidan så har den tagits emot med öppna armar. Vi människor tänker och känner så lika, men vi håller så mycket inom oss, säger Emma Bossmark.

Ett 30-tal avsnitt har släppts av Härligt ärligt, en ny podd dyker upp varje vecka. Sedan en tid tillbaka hörs vännerna även i Puls FM i Varberg och Borås.

– Vi fick en förfrågan om vi ville börja radioprata och testade på. Vi har aldrig behövt göra en enda omtagning, säger Emma Bossmark.

I radiostudion pratar Emma och Jennie ibland om sådant som de diskuterat i sin podd. Men inte bara.

– Vi pratar ganska mycket Varberg. Ganska mycket om havet, säger Emma Bossmark.

Emma och Jennie har blivit goda vänner med Sebastian Bourghardt som driver Puls FM.

– Han har utsatt oss för pranks. Vi har fått busringa, säger Jennie Carlsson och minns tillbaka på tillfället då Emma skulle ringa Borås Comedy Club och försöka få till en casting över telefon.

– Jag drog en massa dåliga ordvitsar, bland annat: ”Den bästa presenten du kan ge till någon, det måste väl vara en trasig trumma? Den är ju riktigt svårslagen”, säger Emma Bossmark och skrattar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här