Avtal för Västerport klara – men debatten uteblev

Markanvisningsavtalen för Västerport etapp ett är klara. Men i fullmäktige var det nästan helt tyst när förseningen av projektet var på tapeten.

ANNONS
|

Kommunens markanvisningstävling om tomterna i Västerports första etapp avgjordes sensommaren 2019. Tolv vinnare utsågs till de tolv lotterna. I tisdags godkände kommunstyrelsens arbetsutskott (de tre kommunalråden och ytterligare två politiker) markanvisningsavtalen med byggarna.

Avtalen innebär kortfattat att kommunen och vinnarna framöver ska förhandla om marken och byggandet exklusivt. Det är alltså inte tal om någon markförsäljning här och nu – de avtalen kommer senare.

Västerport i fullmäktige

På tisdagskvällens fullmäktigemöte informerades de 61 ledamöterna om stadsutvecklingsprojektet av samhällsutvecklingsdirektören Josefin Selander. Den här typen av information återkommer då och då men det är ett tag sedan Västerport, Farehamnen och tunnelbygget var uppe på bordet.

ANNONS

LÄS MER:Så försenat är Västerport – samarbetet mellan tunneln och stadsdelen fungerar inte

Det av länsstyrelsen hårt kritiserade detaljplaneförslaget för Västerports första etapp ska upp för beslut i fullmäktige i juni. Innan dess ska det hanteras av byggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Dags för politiska beslut alltså – i ett ärende som har tagit mycket tid och resurser i anspråk.

LÄS MER:Länsstyrelsen fortsätter varna för översvämning

Bara två av 61 hade frågor

Men chansen att ställa frågor och lyfta synpunkter på dessa stora projekt vid upploppet inför beslutet om Västerport användes bara av två politiker.

LÄS MER:Tredje gången gillt för Västerportplanen?

– Jag blir förskräckt när jag förstår att det är tre års försening på Västerport. Det är ingen liten försening. Vad får det för konsekvenser? Hur påverkar det centrumhandeln? Befolkningsprognosen? Byggavstängningar i stadskärnan? Jag får mycket frågor om detta, sa Turid Ravlo-Svensson (S).

LÄS MER:Så ska hamnen göras byggbar för Västerport

– Att göra en detaljplan för ett område så här nära havet är ett stort risktagande. Jag tror att vi har hållit politiken väl informerad om de olika stegen och varför vissa delar blivit försenade. Vi är väldigt nöjda med att vi förhoppningsvis kommer i mål nu i till sommaren. Vad gäller befolkningsprognosen har vi reviderat den efter Västerport. Västerportprojektet kommer göra det stökigt i området där det byggs när det byggs, men inte för centrumhandeln. Vi kommer jobba för att den ska vara så opåverkad som möjligt, sa Josefin Selander.

ANNONS

LÄS MER:Efter kritiken mot Västerport: Marken det stora frågetecknet

Kort besök på dagordningen

Mikael Bonde (L) undrade över i vilken mån kommunen försäkrar sig om att byggarna verkligen bygger det som de lovat. Svaret var att det kommer säkras i detaljplanen och genom ett gestaltningsråd.

Ingen annan hade något att säga och därmed lämnade Västerport politikernas bord för den här gången. Den 15 juni ska detaljplanen upp för beslut.

LÄS MER:Länsstyrelsen smular sönder kommunens planering för Västerport

LÄS MER:Planerna för Västerport sågas även efter runda två

LÄS MER:Så ska Västerport möta kraven från länsstyrelsen

LÄS MER:Skarp kritik mot Västerport från länsstyrelsen

ANNONS