Orsolya Gaal ser inte ut att starta upp sin trappträning till våren.
Orsolya Gaal ser inte ut att starta upp sin trappträning till våren. Bild: David Berg

Avgiften som förvirrar och upprör: ”Jag stör ju ingen”

Om du bedriver träning med betalande deltagare tar Varbergs kommun en avgift för upplåtelse av allmän plats. Detta upprör de mindre aktörerna.
– Jag tycker kommunen motarbetar folkhälsan med den här taxan, säger träningscoachen Orsolya Gaal.

ANNONS
LocationVarberg||

Orsolya Gaal driver Izom där hon leder träningspass för privatpersoner och företag. Fram till i september förra året höll hon ett pass med trappträning en gång i veckan, vid trapporna upp mot Pilhagen i centrala Varberg.

Eftersom hon inte kan garantera ett säkert underlag på vintern håller hon upp den perioden på året då det kan vara halt. I vanliga fall brukar hon starta upp igen på våren, men inte den här gången.

En person gjorde henne uppmärksam på att kommunen tar en avgift på 860 kronor i månaden för upplåtelse av offentlig plats, detta trots att ingen avspärrning krävs. Det har fått henne att tänka om.

ANNONS

– Jag hörde av mig till hamn-, och gatuförvaltningen och fick svaret att avgiften gäller eftersom jag tjänar pengar på min verksamhet. Om jag inte tagit betalt för det så hade det varit helt okej, säger Orsolya Gaal.

Upplåtelse av offentlig plats innebär att exempelvis kommunala gator och parker används till aktiviteter som de inte är avsedda för från början, som om man exempelvis vill ställa fram en foodtruck eller anordna en festival. Tillstånd för detta söks hos polisen.

”Kommunen motarbetar folkhälsan”

Enligt årets taxa tas ingen avgift ut vid kortare idrottspass och liknande på villkor att den är avgiftsfri och att platsen inte behöver hägnas in. När träningsaktörer nyttjar allmän plats regelbundet och för sina betalande kunder gäller avgiften på 860 kronor i månaden, oavsett om platsen är inhägnad eller inte.

– Offentlig platsmark ska vara tillgänglig för alla enligt gällande detaljplan. När vi upplåter sådan mark är det endast av tillfällig karaktär och i möjligaste mån hänvisar vi till annan mark, säger Britt-Marie Svensson, handläggare på hamn-, och gatuförvaltningen.

Orsolya Gaal tog en hundralapp i betalt om man ville delta på hennes pass. Tanken var att starta upp till våren igen men sedan hon fått reda på att hon behöver betala avgiften så har hon kommit fram till att det inte lönar sig.

ANNONS

– Vi stör ju ingen och det är ingen rusning i trapporna. Jag tycker att kommunen motarbetar folkhälsan med den här taxan, säger hon.

Ulrika Ivarsson driver Löpglädje där hon bland annat instruerar löpteknik.
Ulrika Ivarsson driver Löpglädje där hon bland annat instruerar löpteknik. Bild: Löpglädje

En annan aktör inom idrott och hälsa är Ulrika Ivarsson som driver Löpglädje. Efter att ha varit verksam i Mark några år har hon även börjat etablera sig i Varberg sedan tre år tillbaka. Avgiften gör henne tveksam till att fortsätta arrangera löpträning här.

– Jag gör det här lite vid sidan av och får i så fall inte ens ihop tillräckligt för att kunna betala den. Så är det inte i Mark, där är de bara glada att vi håller igång, säger hon.

Frågan ska tas upp igen

Karl-Johan Wiktorp (L) är ledamot i hamn-, och gatunämnden. Han menar att syftet med taxan inte ska vara att alla med betalande kunder måste erlägga avgiften.

– Vi tycker inte det är rätt att debitera någon bara för att man håller till på en gata eller i en park, säger han.

Vidare pratar han om att möjliggöra för företagen och att främja folkhälsan.

– Vi är för småföretagande och verksamheter som dessa är viktiga och riskerar att försvinna.

Liberalerna kommer ta upp frågan i nämnden angående en omformulering av taxan.

Tills vidare kommer Orsolya Gaals uppehåll med trappträning fortsätta.

ANNONS

– Någon har sagt åt mig att höja min avgift, men det handlar inte om det. Det är själva taxan, den nya regeln som upprör och sätter käppar i hjulet för oss småföretagare. Dessutom ska alla ha råd att träna.

ANNONS