Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avdelning för tillnyktring dröjer

Länets missbrukare får ingen möjlighet att läggas in för tillnyktring i september. Den nya missbruks- och beroendeavdelningen i Varberg saknar personal, och kan än så länge bara öppna i liten skala.


I september ska en helt ny vårdavdelning för missbrukare, avdelning 24, öppna intill psykiatrin på sjukhuset i Varberg.
Länets missbruksföreningar har länge efterfrågat en sådan, eftersom tillnyktringsenheten i Halmstad lades ner i början av 2000-talet och motsvarigheten på Getterön i Varberg försvann 2010. Istället tas patienterna om hand inom den allmänpsykiatriska vården.

Den nya vårdavdelningen ska erbjuda 16 platser, där 4 är platser för tillnyktring. Men rekryteringen av sjuksköterskor har gått trögt, och avdelningen kommer till en början inte kunna starta i full skala.
– Vi hoppas kunna öppna 4-6 platser totalt i september. Det handlar om vanliga vårdplatser, utan tillnyktring. Men vi öppnar upp fler efter hand, så fort vi lyckas rekrytera mer personal, säger Hans Ackerot, tillförordnad verksamhetschef för heldygnsvården.

Hans förhoppning är att avdelningen ska vara igång fullt ut i oktober eller november, eftersom intresset för att jobba på avdelningen nu tagit fart. Nyligen klubbade politikerna igenom att sjuksköterskor i vuxenpsykiatrins heldygnsvård får ett lönetillägg på 3 000 kr i månaden.
– Efter tillägget vände rekryteringsläget. Men vi är inne i juni månad nu, och det finns ofta en uppsägningstid på tre månader, säger Hans Ackerot.

Kom erbjudandet för sent?
– Jag kanske inte skulle uttrycka det så. Men visst, om sjuksköterskorna hade haft högre lön innan så hade vi kanske inte haft samma rekryteringsproblem.
Vad innebär förseningen för patienterna?
– De blir fortfarande omhändertagna som i dag, på andra avdelningar. Men de får inte högspecialiserad vård. Självklart hade det varit bättre om vi hade kunnat öppna fullt ut tidigare, men rekryteringsläget ser ut som det gör. Nu gör vi allt för att komma igång så snart som möjligt.

I höst skulle även tre nya beroendepsykiatriska öppenvårdsteam öppna i länet, med placering i Kungsbacka, Halmstad samt Varberg eller Falkenberg. Tanken med teamen är att få en fungerande vårdkedja, slussa patienter till rätt vårdinstans och se till att patienter som skrivits ut från avdelning 24 inte hamnar mellan stolarna.
Men även öppenvårdsteamen är försenade.
– I Kungsbacka startar vi som planerat i september, men på övriga orter har vi ännu inte lyckats hitta lokaler, säger Hans Ackerot, som räknar med att teamen kan öppna senare under hösten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här