Helén Andersson om att dejta i coronatid.
Helén Andersson om att dejta i coronatid. Bild: Anna Oscarson

Att vara singel i coronatid är en extra utmaning

Att dejta i coronatider kräver en del anpassningar. Helén Andersson som driver företaget Singel i Sverige har fått tänka till och ställa om.

ANNONS
LocationGrimmared||

I vanliga fall anordnar Helén Andersson singelresor över hela världen, fester med hundratals inbjudna och föreläser runt om i landet. Coronapandemin har inneburit en kraftigt förändrad vardag.

Egentligen skulle de haft ett stort 20-årsjubileum i Tryckhallen i Falkenberg i år men även det fick ställas in.

– Det är så tråkigt, man måste hitta på något för att inte bli deprimerad, säger hon.

Ganska tidigt kom hon på att de kunde köra singelträffar via datorn. Hon hakade på en utbildning och fick lära sig hur det hela kunde administreras. Deltagarna kan delas upp i rum där de umgås virtuellt.

ANNONS

– Mitt mål är att arrangera speeddejting men det har vi inte börjat med än.

Folk öppnar sig mer

Träffarna som Singel i Sverige anordnar via datorn är oerhört betydelsefulla för många i dessa tider. Deltagare har berättat att de vet inte hur de skulle ha klarat sig de senaste månaderna om de inte haft träffarna.

Stämningen brukar enligt Helén Andersson vara hög med mycket skratt. Samtidigt upplever hon att deltagarna är öppna på ett annat sätt än i verkligheten.

– En person kommenterade att han aldrig upplevt sådan öppenhet mellan fyra personer som tidigare aldrig träffats.

Olika personer bjuds också in till de digitala träffarna för att föreläsa eller underhålla, kändisar, artister, samtalsterapeuter och coacher till exempel. En fotograf har gett tips på hur man tar en bra profilbild och någon har gett tips på dejting.

Helén Andersson om att dejta i coronatid.
Helén Andersson om att dejta i coronatid. Bild: Anna Oscarson

Men de arrangerar också fysiska träffar i viss utsträckning. Promenader och utflykter till Tjolöholm eller Norrvikens trädgårdar, pick nick och fågelskådning. Aktiviteter där de träffas utomhus och kan hålla avståndet. Det kommer att anordnas golf i Båstad och Line dance hemma hos Helén Andersson på gården i Grimmared.

Salivutbyte rekommenderas inte

Om tycke uppstår och singlarna skulle få för sig att bli mer fysiska blir det jobbigt läge.

– Att byta saliv genom kyssar är inte bra. Man får lära känna varandra först. Singellivet är nog väldigt tufft just nu.

ANNONS

Helén Andersson har många fantastiska historier att berätta om olika människor hon mött genom åren. Som en man och en kvinna som båda var singlar och hittade varandra genom singelträffarna. Det visade sig sedan att de bodde i samma by inte långt ifrån varandra.

Även om coronakrisen har inneburit att Helén Anderssons företag tappat 68 procent i omsättning och hennes vardag blivit väldigt mycket långtråkigare finns det positiva saker i detta.

– Vi lär oss längta och lär oss uppskatta saker på ett annat sätt. Vi hinner också lyssna på människor. Jag upplever också att det inte är så ytligt längre.

Tips för en hållbar relation

Helén Andersson har varit gift med sin nuvarande man Morgan i 13 år och har varit gift tidigare två gånger. Något hon har lärt sig genom åren är att man inte ska försöka göra om den man träffat.

– Man ska acceptera personen som den är, även de negativa sidorna och göra det snabbt.

Ann-Marie Nyström, singel i Varberg, medlem i Singel i Sverige.
Ann-Marie Nyström, singel i Varberg, medlem i Singel i Sverige. Bild: Anna Oscarson

Ann-Marie Nyström är en av singlarna som deltar i Singel i Sveriges träffar. Hon brukar också vara värdinna.

– Det är väldigt speciellt när vi inte kan ha träffarna som vi brukar men att kunna ha dem via Zoom är väldigt trevligt. Några tycker att det har räddat dem, säger hon.

ANNONS

Själv har hon passerat 70-strecket och Singel i Sverige riktar sig till personer över 40 år. Hon upplever att träffarna har mer karaktär av människomöten, snarare än dejting.

– Det finns ett uppdämt behov av att prata.

Läs mer: Hon har hjälpt många hitta kärleken

Ensamhet måste bli en politisk fråga

Kyrkopolitiker delar namn och kampanj

Mycket romans på singlarnas nyårsfest

Helén Andersson gör sin bokdebut

Helén Andersson som fyller 50 år i dag

ANNONS