Att rida på skoltid är en dröm för hästintresserade elever

Sveriges Ridgymnasium i Varberg är en dröm för ungdomar som gillar hästar. För många är det också en första känning av vuxenlivet.
– Man får lära sig att ta hand om hästarna men också sig själv, säger Greta Larsson som går i årskurs ett.

ANNONS
|

Ett av två ridgymnasium i Halland ligger i Varberg, det andra finns i Kungsbacka. Sveriges Ridgymnasium i Varberg är en friskola som erbjuder flera olika inriktningar med utbildning till hästskötare i botten.

Angie Berger har just deltagit i en av veckans två ridlektioner, denna gång med gästtränare Nina Sturesson. Hästen Walle har lämnats över till nästa ryttare som ska rida lektion och Angie står och finjusterar ett träns i sadelkammaren.

– Det är en jättebra utbildning med underbara lärare och jag trivs jättebra men det är klart att det blir lite speciellt när det nästan bara går tjejer på skolan. Det blir ett annat sätt att tänka, lite mer tävlingsinriktat men det är inget att göra åt, säger hon.

ANNONS

Snygg frisyr i manen

Hon kommer från Göteborg, går i årskurs ett och bor inkvarterad med andra elever i en stugby där eleverna bor två och två i en stuga. På helgerna reser hon hem till Göteborg. En annan elev från samma stad är Greta Larsson. För dagen har hon ridit skimmeln Lilla Gubben som nu står tillfälligt uppställd i stallgången för att bli iordninggjord. Dagen till ära har Greta skapat en särskilt snygg frisyr av hästens man. Det är många mindre flätor som formats till små bollar.

– Det kallas för knoppar. Indag har jag gjort sådana som används när man tävlingshoppar. De är fler än dem man gör till dressyr, förklarar hon medan hon reder ut hästens man.

Blir självständiga

Att gå på ett naturbruksgymnasium har alltid varit ett mål för henne men att flytta till Varberg är ett äventyr i sig.

– Man får lära sig att ta hand om sig själv. De flesta av oss flyttar hemifrån för första gången när vi kommer hit. Nu är det ingen annan som tar han om en utan man får själv inse att man måste gå och lägga sig på kvällen för att orka upp nästan morgon, säger Greta Larsson.

Nationell intagning

Den vanligaste inriktningen är den högskoleförberedande utbildningen där man förutom att man får examen som hästskötare också läser samhällsinriktade ämnen. Nytt sedan höstterminen är den naturvetenskapliga profilen.

ANNONS

–Vi har märkt att det har funnits ett behov av en sådan inriktning förklarar, rektor Nina Pennebratt.

Ridgymnasiet är en friskola med nationell intagning och intagning sker via betyg. Det finns därför inget krav på ridvana.

– Många är oroliga för att de inte ska vara tillräckligt duktiga när de kommer men vi har inga graderingskrav. Däremot så delar vi in eleverna så långt det går efter hur avancerade de är i sin ridning. Det är att säkerhetsskäl. För övrigt är alla välkomna att söka hit. Det har hänt att vi fått in elever som inte haft någon ridvana alls, berättar Nina Pennebratt.

Hälften har egen häst

Hälften av eleverna har med sig egen häst och hälften rider på de hästar som skolan äger. Man turas om.

– Det är inte av rättviseskäl utan för att man ska lära sig att rida olika typer av hästar. Vi följer en röd tråd i utbildningen, förklarar ridläraren Jennie Rydberg.

Nästa grupp elever ska hoppa. En övning handlar om att galoppera över en liggande bom och därefter låta hästen ta tre galoppsprång innan den hoppar ett hinder. Det ställer krav på ryttaren att rida i korrekt tempo för att hästen ska ta av vid rätt punkt.

– Jag vill att ni ska berätta för mig efteråt vilken inverkan ni gjorde på hästen och varför, säger ridläraren.

ANNONS

Eleverna får också ta ansvar och vara arbetsledare i stallet. Det handlar om att organisera fodring och hästar som ska in och ut i hagarna.

– Det är jättekul att se hur de växer under de tre åren som de går här, både som ryttare, hästskötare och ledare, säger rektor Nina Pennebratt.

ANNONS