Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Asylboendena i Varberg fortsätter avvecklas

Asylboendena i Varberg fortsätter att tömmas på asylsökande. Behovet är inte längre lika stort och senast den 20 september kommer boendena stå tomma.

På fredag den här veckan kommer de tio sista personerna från det första avtalet som Mäshult har med Migrationsverket att flytta till nya hem. Ett avtal som tidigare rymde 108 platser. Avtalet kallas för direktupphandling 7. Vart de kommer att flytta kan inte Migrationsverket svara på men alla har erbjudits nytt boende lokalt. 

– Avvecklingen har gått bra, det har inte varit några bekymmer, säger Lena Bengtsson som är ägare till Mäshult. 

– Anledningen är helt enkelt att det inte är lika många personer som söker asyl i Sverige längre och att behovet av boenden stadigt har minskat, berättar Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket. 

Det andra avtalet, ramavtal 2, som den gamla kriminalvårdsanstalten och vandrarhemmet har med Migrationsverket löper ut den 20 september och kommer inte att förlängas, vilket innebär att senast då kommer Mäshult inte längre vara asylboende. Avvecklingen kan dock komma att ske tidigare än så men något datum är inte fastslagit. En plan kommer att presenteras i april. 

– När det nuvarande avtalet löpt ut och om det inte skrivs på något nytt avtal kommer verksamheten återgå till vandrarhem, säger Lena Bengtsson. 

Varbergs största asylboende Björkgårdens Stugby i Himle där totalt 160 personer vistas för tillfället har ett likadant avtal som Mäshults andra avtal och precis som Mäshults löper det avtalet ut den 20 september.

Eja-Märtas Gård som tidigare också var ett asylboende har ett avtal med Migrationsverket som innebär att de kan ta emot asylsökande men för tillfället bor det inga där. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här