Asylboendena i Varberg fortsätter avvecklas

Asylboendena i Varberg fortsätter att tömmas på asylsökande. Behovet är inte längre lika stort och senast den 20 september kommer boendena stå tomma.

ANNONS
|

På fredag den här veckan kommer de tio sista personerna från det första avtalet som Mäshult har med Migrationsverket att flytta till nya hem. Ett avtal som tidigare rymde 108 platser. Avtalet kallas för direktupphandling 7. Vart de kommer att flytta kan inte Migrationsverket svara på men alla har erbjudits nytt boende lokalt.

– Avvecklingen har gått bra, det har inte varit några bekymmer, säger Lena Bengtsson som är ägare till Mäshult.

– Anledningen är helt enkelt att det inte är lika många personer som söker asyl i Sverige längre och att behovet av boenden stadigt har minskat, berättar Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket.

ANNONS

Det andra avtalet, ramavtal 2, som den gamla kriminalvårdsanstalten och vandrarhemmet har med Migrationsverket löper ut den 20 september och kommer inte att förlängas, vilket innebär att senast då kommer Mäshult inte längre vara asylboende. Avvecklingen kan dock komma att ske tidigare än så men något datum är inte fastslagit. En plan kommer att presenteras i april.

– När det nuvarande avtalet löpt ut och om det inte skrivs på något nytt avtal kommer verksamheten återgå till vandrarhem, säger Lena Bengtsson.

Varbergs största asylboende Björkgårdens Stugby i Himle där totalt 160 personer vistas för tillfället har ett likadant avtal som Mäshults andra avtal och precis som Mäshults löper det avtalet ut den 20 september.

Eja-Märtas Gård som tidigare också var ett asylboende har ett avtal med Migrationsverket som innebär att de kan ta emot asylsökandemen för tillfället bor det inga där.

Fakta: Varbergs asylboenden

  • Björkgårdens stugby- Har totalt 184 avtalade platser, varav 160platser är belagda. Avtalet med Migrationsverket löper ut 20 september.
  • Mäshult kurs och lägergård- Har två olika avtal med Migrationsverket. Detena som löper ut under vårenhar 108 platser.Senast 31 mars kommer de sista tio boendena flytta ut. Det andra avtalet har 88 platser och 80 är belagda. Det avtalet löper som Björgårdens ut 20 september.
  • Eja-Märtas gård- Har ett avtal med Migrationsverket om att kunna ta emot flyktingar (67 platser) men där bor för tillfället inga.
ANNONS