Lia Hof. Asylboendet som i nuläget har 180-200 platser kan komma att avvecklas redan i höst.
Lia Hof. Asylboendet som i nuläget har 180-200 platser kan komma att avvecklas redan i höst.

Asylboenden: Osäker framtid för boenden i Falkenberg och Varberg

Behovet av asylboendeplatser bedöms minska kraftigt kommande år. Migrationsverket vill nu avveckla överkapaciteten.

ANNONS
|

Det finns en överkapacitet på nästan 20 000 platser i landet när det gäller tillfälliga asylboenden. Fler människor har skrivits ut ur mottagningssystemet än vad som tillkommit under inledningen av 2016. Vad den minskade efterfrågan innebär för asylboenden i Falkenberg och Varberg är ännu oklart. Migrationsverkets nuvarande avtal för Gits Gård i Falkenberg och Eja-Märtas Gård i Varberg löper ut i slutet av november. Det stora boendet Lia Hof kan avvecklas redan i september.

– Vi vet inte om det stänger då, eller om ett och ett halvt år. Det är många faktorer som styr. Tanken är väl att det ska avvecklas. Regeringen har tagit aktiva beslut att begränsa antalet asylsökande i Sverige och då behövs inte vi och många av de boende som behövdes i höstas, säger Daniel Carlsson, delägare i ägarbolaget Liagården AB.

ANNONS

Omkring 180-200 platser försvinner om Lia Hof skulle stängas ner och Migrationsverkets framförhållning är kort.

– Vi får inte reda på det innan det är dags, så har det varit hela tiden. Det stängdes sommaren 2014 och då fick vi reda på det genom Hallands Nyheter. Men jag kan förstå det också. Det är en stor organisationen och besluten görs inte lokalt. Det man får förhålla sig till, säger Daniel Carlsson.

Liagården AB har fått tilldelning i en ny ramavtalsupphandling. Det innebär att det kan bli en fortsättning om det finns behov. Trots den senaste prognosen har Daniel Carlsson förhoppningar om det.

– När vi gjorde inlämningen om den nya ramavtalsupphandlingen lämnade vi på självhushåll. Det innebär att vi behöver bygga om verksamheten så att det blir självhushåll för de boende i stället, om vi får avtal. Det anses vara ett bättre boende och då har man förtur mot dem som inte har självhushåll. Vi har för avsikt att fortsätta så länge behovet finns, sedan gör vi något annat, säger Daniel Carlsson.

När behovet på boende var som störst efter flyktingströmmen i höstas sänktes krav på utrymme från fem kvadratmeter till tre per person. Det är först och främst det här så kallade förtätningsplatserna som försvinner. Några sådana finns dock varken på Lia Hof, Eja-Märtas Gård eller Gits Gård.

ANNONS

Git Spång som driver Gits Gård berättar att den ursprungliga tanken var att ha asylboende i tre månader. Anledningen till att hon förlängt är för att hon känner ansvar för familjerna som varit placerade där. Att de kan stanna tills de får besked om uppehållstillstånd.

– Det är svårt att skjutsas runt. Nu har de rotat sig i Falkenberg, men de kan ju bli kommunplacerade var som helst i Sverige och det är jag noga med att informera om. När de får sina uppehållstillstånd kommer de troligen flytta ut och då tror jag inte Migrationsverket flyttar in några nya här. Vi har inte gjort detta för att tjäna pengar utan för att det var en tuff situation. Vi fortsätter med vår vanliga verksamhet, säger Git Spång.

Att hålla med boende för asylsökande och samtidigt ha en turistverksamhet tycker hon har fungerat problemfritt.

– Det har fungerat otroligt bra att ha våra asylsökande tillsammans med turister. Vi har varit fullbokade och inte haft några reaktioner i från våra sommargäster, säger Git Spång.

Eja-Märtas gård var tidigare vandrarhem och planerna är att återgå till den verksamheten om asylboendet avvecklas.

– Jag har faktiskt ingen aning vad som händer när vårt avtal går ut. Vi fortsätter gärna ett tag till. Det är inte direkt strålande utsikter för vandrarhem i november, säger Niklas Flygare, vd för GåBo Utsikten AB, som driver Eja-Märtas asylboende.

ANNONS

Fakta: Asylboenden

När nu trycket på platser har minskat kommer Migrationsverket i första hand att erbjuda boende med självhushåll.

Förtätningsplatser infördes när behovet på boende var som störst och innebär ett utrymmes krav på 3 kvadratmeter per person i stället för fem. Migrationsverket har avtal om sammanlagt 5 166 förtätningsplatser men i dagsläget används knappt 1500 av dessa.

ANNONS