Assistanshunden Juni attackerad av lösgående hundar

Flertalet gånger har Juni blivit påhoppad av hundar som inte hållits kopplade. Ägaren Camilla Nilsson beskriver konsekvenserna som oerhörda och känner sig snuvad på sin frihet och rätten att vistas i naturen.

ANNONS
LocationVarberg, Halland, Getterön||

Juni är en labradorhona nyss fyllda två år och har sedan valpsben tränats till att bli Camilla Nilssons hjälpmedel. När en assistanshund är i tjänst får den inte interagera med varken människor eller andra hundar och ofta gäller detsamma även under ledigheten. Men Juni har fler än en gång blivit attackerad av okopplade hundar, senast på Getterön för två veckor sedan.

– Juni blev brutalt påhoppad av två större hundar. Även jag höll på att fara i backen när jag försökte avstyra attacken. Juni fick en så hård smäll att hon flög i en halvbåge. Hon blev ju livrädd och skrek. Hundarnas ägare kom inte till undsättning utan gapade och ifrågasatte vad vi hade där att göra om min hund inte får leka.

ANNONS

Kan bli av med certifieringen som assistanshund

Efter händelsen har Juni drömt livligt, vilket enligt Camilla är typiskt för hundar som har varit med om en svår upplevelse. En hund som blir utsatt för en attack kan bli traumatiserad, menar hon, och kan medföra både fysisk smärta och psykiska men. För Juni kan det i längden innebära att hon inte klarar de årstester som krävs för att behålla sin certifiering som assistanshund.

– Konsekvenserna är ju oerhörda om hon inte kan göra sitt jobb. För mig är hon som en rörelsehindrads rullstol eller en diabetikers insulin. Och det kan jag bli av med på grund av andra människors val. Folk verkar se sig ha äganderätt till mig och min hund.

Camilla Nilsson ser det som direkt ofredande, både mot henne och mot Juni. Hon understryker att alla hundar inte har behov av att vara sociala med okända och att det finns en stor problematik i att så många tar för givet att alla hundar vill hälsa och leka.

– Jag vill inte hamna i de situationerna fler gånger. Jag får ta omvägar för att inte drabbas och det är frihetsbegränsande. Det är min hund och min egendom. Om jag försöker avvärja när en lösspringande hund kommer fram får jag genast hånfulla kommentarer om att det är en risk jag får räkna med eller att jag får gå med min hund någon annanstans.

ANNONS

Hundar kan utveckla posttraumatisk stressyndrom

Hundpsykologen och etologen Caroline Alupo uppger att hundar som har blivit påhoppade eller attackerade kan utveckla posttraumatisk stressyndrom och kan till följd av det lida av rädsla, stressproblematik och aggression.

– Det finns en risk utöver det fysiska och dessa hundar kan komma att lida av psykologisk ohälsa i många år om de går obehandlade. Det kan bli väldigt olyckligt.

– Assistanshundar är ju tränade till att inte interagera med andra hundar och kommer det då fram en okänd hund kan även ett förtroende för föraren brista. Orsaken bakom dessa incidenter är vanligtvis en oansvarig hundägare som släppt lös en hund som borde varit kopplad, säger hon.

Länsstyrelsen medveten om problematiken

I de lokala ordningsföreskrifterna för Varbergs kommun står det i paragraf 18 att hundar inte får vistas alls på kommunala badplatser mellan den 1 maj och 31 augusti, med undantag för Getteröns tredje vik där hundarna får bada men ska enligt kommunens hundbroschyr hållas kopplade på stranden. Enligt Mikael Stenström, reservatförvaltare på Länsstyrelsen i Halland, är det dessutom kopplingstvång i de allra flesta halländska naturreservaten. Detta efter ett samlingsbeslut som togs i fjol.

– Men det följs ju inte överallt. Getterön är ett sådant ställe, tyvärr. Vi har jobbat målmedvetet med det. Det är det problemet enskilt som har gjort att vi har särskild anställd personal som är ute och gör tillsyn. Men problemet finns kvar.

ANNONS

Att inte ha sin hund kopplad där det är kopplingstvång är ett brott och Stenström nämner ett fall för något år sedan där en man blev dömd till 3 000 kronor i böter för förseelse mot områdesskydd. Enligt Tomas Ahlm, förundersökningsledare vid Varbergspolisen, är det ovanligt att det kommer in anmälningar om lösgående hundar. Och handlar det, som i Camillas fall, om en attack hundar emellan är det svårt att över huvud taget starta en förundersökning.

– Det är inget brott att hundar bråkar. Det är möjligen om det skulle finnas ett föreläggande från Länsstyrelsen på en specifik hund, att den måste vara kopplad eller bära munskydd. Eller om det finns uppsåt, att människan bussar hunden på någon, säger han.

ANNONS