Art Inside Out bjöd på fest i Varbergs hamn - Ska inspirera nya Västerport

Under lördagen var det final för konstprojektet Art Inside Out. Sex konstnärer har i flera veckor skapat mötesplatser i Varberg genom olika kreativa utryck. Tanken är att det ska leda till lösningar för den nya stadsdelen Västerport.

ANNONS
|

– Vad som är unikt med det här projektet är att konstnärer har kommit in så pass tidigt i projektet. De har träffat allt från stadsbyggnadskontoret till förskolor och asylsökande. Väldigt många har varit inblandade.

Peppe Bergström Hesselbom, chef för Art inside Out, förklarar att sex konstnärer har jobbat under tre veckor med olika uttryck som rör stadsplanering och mötesplatser.

– I dag visar de upp sina arbeten. Det finns bland annat en konstgjord ö med ett speciellt budskap och vid ingången till fästningen hörs ett ljudkonstverk.

Tanken är att konstnärerna ska inspirera inför bygget av en helt ny stadsdel. Peppe Bergström Hesselbom säger att det är viktigt att lyssna på allmänheten och att han hoppas att förslagen kommer att leda till någon konkret.

ANNONS

– Konstnärerna har intervjuat många Varbergsbor och de har bland annat haft ett önskemål om ett allaktivitetshus. Men det finns massor av olika synpunkter och kreativa idéer att jobba med.

Fler och fler Varbergsbor anslöt under eftermiddagen till Varbergs hamn där alla som ville fick chansen att mingla med konstnärerna och samtala om vilken plats konst och kultur ska ha i en ny stadsdel. Patrik Karlsson var en av dem

– Det är viktigt att få igång vanliga människors tankeverksamhet om själva utbyggnaden. Istället för att bara läsa det man ser i tidningen och höra att beslutfattarna har tagit ett beslut.

Framför honom på en sittdyna sitter Patricia Appelgren. Hon flyttade till Varberg förra året och tycker att det är viktigt att projektet väcker nya idéer.

– Jag ser fram emot hur Västerport kommer att bli och detta väcker en massa tankar. Jättekul att man vill satsa på detta.

En av konstnärerna är Karina Sarkissova som arbetar med experimentell koreografi. Hon berättar att hennes intresse för publika rum och stadslandskap har tagit fart under de senaste åren. Ett av projekten hon har jobbat med under Art Inside Out har handlat om att rusta upp gamla cyklar.

ANNONS

– Vi har arbetat med cykel som medium för rörelse i stadslandskap. Cyklarna kommer att släppas ut i staden fritt för folk att användas. Man kommer gå in på en hemsida där det finns en karta och varje cykel har ett nummer så att de är lätta att hitta på kartan.

Karina Sarkissovasäger att hon och hennes medkonstnärer jobbar med en utopisk version av vad transport, logistik och lösningar kan vara för en stad.

– Detta är vår gest till att man även kan tänka så här när det gäller att flytta sig i staden.

Sten Hedelin, stadsbyggnadsarkitekt, ansvarar för att utreda förutsättningarna och visionerna för den nya stadsdelen Västerport. Han menar att projekt som Art Inside Out är viktiga som inspirationskällor.

– Vi jobbar med att planera en utökning av stadskärnan. Då är det viktigt att de offentliga rum som vi skapar kan användas av alla och även till konstnärliga aktiviteter.

Art Inside Out

Projektet är tänkt som en mötesplats för konstnärliga processer och startades av Region Halland tillsammans med de sex halländska kommunerna. Projektet bygger på att kostnärer bjuds in och erbjuds sedan både boende, finanisering och arbetslokaler under projektet. Under maj har sex konstnärer jobbat under temat "Kulturens roll i stadsutvecklingen" och under helgen var det dags för final.

Västerport

När industrihamn, bangård och stationsområde flyttas från nuvarande lägen blir stora ytor mark tillgängliga för stadsutveckling. Där ska den nya stadsdelen Västerport ligga och ska länkas ihop med den gamla staden, bland annat genom att Magasinsgatan och Engelbrektsgatan förlängs mot havet.

ANNONS