Arkivet på fästningen har rustats upp

Flytten till det gamla stallet för fem år sedan gick kvickare än kvickt. Sedan dess har arkivet levt i ett provisorium. Men nu är lokalerna ombyggda och därmed finns fina utrymmen för alla som vill djupdyka bland kärleksbrev och valaffischer.

ANNONS
|

Affischer från valrörelser och folkomröstningar, tidningsurklipp, brev, laguppställningar, tabeller över avelskor, nedtecknade folkminnen och fotografier – på arkivet på fästningen finns guld för släktforskare, hembygdsforskare och andra som intresserar sig för hallänningarnas historia.

Tidigare huserade arkivet uppe på borggården. Fukt- och mögelproblem tvingade fram en akut flytt för fem år sedan. Flytten gick till Karl XI:s stall – den vita byggnaden vid fästningens första valv. Och här har arkivet funnits sedan dess, men lokalerna har lämnat en hel del övrigt att önska.

Stor forskarsal

Nu har lokalerna byggts om, genom bidrag på 500 000 kronor från Sparbanksstiftelsen i Varberg och 75 000 kronor från Varbergs kommun och Region Halland. Anna-Lena Nilsson, länsarkivarie och chef för folkrörelsearkivet, visar runt:

ANNONS

– Tillgängligheten har varit i fokus när vi byggt om. Det var svårt att uppmana besökare att komma upp till de tidigare lokalerna. Där fanns ingen hiss och det var små rum och lokaler. Nu har vi kommit tillrätta med den saken.

Huvudentrén är ut mot vägen. Här finns toalett, kapprum och utrymme för små utställningar och föreläsningar med mindre publik.

En våning upp kan man komma med trappa och hiss för rullatorer och rullstolar. Här finns kontor och en ljus forskarsal som också kan användas för möten, föreläsningar och filmvisning.

– Lokalerna är väldigt flexibla och så har vi velat ha det.

Bois historia i originaldokument

På bottenplan finns arkivlokalen – bekostad av Stiftelsen Hallands Länsmuseum och i bruk sedan 2016. Här finns förutom museets egna handlingar och arkiv (föremål av papper) även Folkrörelsearkivet i Norra Halland med handlingar från 200 föreningar, bland andra Varbergs Bois och Falkenbergs Bordtennisklubb. De 200 medlemsföreningarna kan förvara sina arkiv här. Här finns handlingar från både nu verksamma och nedlagda föreningar.

Anna-Lena Nilsson är glad att äntligen kunna ta emot forskare i fina och för verksamheten anpassade lokaler.

– Det har verkligen blivit jättefint. Det här är ett gammalt hus och den prägeln finns kvar. Det är kul att kunna ta emot allmänheten i en gammal lokal med historia.

ANNONS

LÄS MER:Talmannen invigde ny …utställning på fästningen

LÄS MER:Småfoglarnes Vänner gjorde Varberg grönt

LÄS MER:2019 är här – dags att planera för arbete och fest

LÄS MER:Europafärjan öppnade dörren till äventyret

ANNONS