Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Arkitektstudenten: "Dags att göra något åt Simstadion"

En bro över Strandpromenaden som binder samman Simstadions pooler med havet, kan det vara något? Det föreslår arkitektstudenten Beata Lindqvist från Varberg.

Den nyligen examinerade arkitekten Beata Lindqvist från Varberg har ägnat ett halvår åt att ta sig an frågan: hur kan man göra simstadion mer attraktiv. Hon är uppvuxen ett stenkast från Simstadion i Varberg och hon minns gympalektionerna där med en inte odelat positiv känsla.

Man frös alltid. Det var kallt och lite vindigt... Poolerna känns inhägnade av ett fult stängsel och hela stadion upplevs som lite frånskuren resten av Strandpromenaden, säger hon.

Beata Lindqvist har nyligen avlagt en master i arkitektur på Chalmers tekniska högskola. När hon fick välja ämne för sitt examinationsarbete valde hon därför att ta sig an frågan "hur kan simstadion bli mer attraktiv och samtidigt stå emot väder och vind?"

– Förra sommaren gick jag på Strandpromenaden och insåg att läget är helt fantastiskt men att simstadion faktiskt är ganska nergången. Byggnaderna vänder ryggen mot havet och jag upplever inte att det passar in i resten av omgivningen riktigt, säger Beata Lindqvist.

Hoppas inspirera kommunen till förändring

I omkring ett halvår har hon grottat ner sig och vridit och vänt på idéerna. Till slut var ett slutgiltigt examinationsjobb klart, och därmed hennes förslag på hur det skulle kunna förändras.

– Jag valde att karva ut landskapet lite så att Strandpromenaden blev delvis en bro som man kunde ta sig över. På så vis blir det fritt att ta sig mellan poolerna och havet, säger hon.

I sitt förslag har hon valt att behålla det hon anser vara platsernas kvaliteter – poolerna och terrasserna i sten. Däremot ryker den gamla byggnaden, om Beata Lindqvist får bestämma.

– Jag vill highlighta det som är fint, säger hon.

Tanken är att lämna in resultatet av arbetet som ett förslag till kommunen på förändring. Förhoppningen är att kommunen blir inspirerade av idéerna.

– Jag tror att det är fullt genomförbart att göra som jag har föreslagit, det är väl genomarbetat. Men jag lämnar ändå mest in det som en rolig grej, och sedan får de göra vad de vill med det. Men jag tror att det är dags att göra något åt Simstadion, säger Beata Lindqvist.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här