Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Arenan i Breared lockar skejtare från hela Sverige

Skateboard­arenan i Breared lockar skejtare som vill åka utan att samsas med kickbikes eller andra åkdon. Nästa sommar, med ännu en skejtpark i kommunen, blir Varberg definitivt en skejtdestination att räkna med.

Det är skejtskola i Breared. Ungdomarna åker kors och tvärs över parken, utan att krocka. Några turister som inte är med i skolan har också kommit hit.

– Banan är målet för vår utflykt från Kungsbacka, säger Herman Roos, som har med sig Felicia och Alfred.

– Jag vill gärna bli en bra skejtare, säger Felicia.

Pierre Lindberg är en av dem som var med och startade Varbergs skateboardklubb. En klubb som idag har 500 aktiva medlemmar. Han har också varit involverad i planeringen av arenan, som idag bara tillåter skateboard.

– Vi vill vara seriösa med att det handlar om idrott och inte är en lekplats, säger han. Vi välkomnar alla, bara de har en skateboard. Det gör också att vi syns och hörs ute i Sverige. Det händer att folk lägger delar av sin semester här för att kunna använda banan, säger han samtidigt som hans son Sindre flyger upp ur bowlen och landar framför hans fötter.

Avslappnat och vänligt

Stämningen bland åkarna är avslappnad och vänlig, äldre samsas med yngre.

Just idag är de allra yngsta åkarna runt 7 och den äldsta 60.

Pelle Carlsjö fick sin skateboard, en hjälm och alla skydd när han var 57.

– Så jag började åka i hallen.

På de tre åren har han lärt sig till synes halsbrytande övningar och liksom de andra åkarna kommer han i full fart, flyger upp över kanten och landar fint alldeles bredvid en. Pelle tar ett varv i bowlen tillsammans med Olle Bredin.

– Det brukar vara en naturlig uppdelning av åkare, säger Pierre Lindberg. De lite yngre kommer på förmiddagen och dagen, medan äldre ungdomar brukar dyka upp på eftermiddagen eller framåt kvällen. Och på söndagsmorgnar har vi gubb- och gumskejt, skrattar han.

Den nya skejtparken som kommunen planerar ska ligga mellan Varbergs idrottshall och Påskbergsskolan vid Danska vägen.

En del planeras för åkstilen park terrain och en för street.

– När den nya parken är klar är Varberg den enda kommun i Sverige där man kan köra tävlingar i både street och park terrain, säger Pierre Lindberg. Men det vi jobbar mest med är att skapa en gemenskap kring skejten och bra möten mellan alla människor oavsett ålder, kön eller etnicitet.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här